/СНИМКИ/ Мария Тодорова: Административният съд в Благоевград работи бързо и качествено

r3

Административният съд в Благоевград отчита всяка година отлични резултати в своята дейност – това е бързина, срочност и качество на правораздаването“ – подчерта за „Благоевград нюз“  Мария Тодорова, председател на Административния съд в Благоевград.

Днес тя лично посреща дошлите граждани, студенти и представители на медии в обявения от институцията ден на отворените врати. Инициативата е насочена към популяризиране дейността на съда и е във връзка с професионалния празника на българските юристи – 16 април. Дата е свързана с приемането на Търновската конституция, чиято 140-та годишнина отбелязваме днес.

Търновската конституция е една от най-демократичните за времето си, тя определя демократични принципи, които са актуални и днес. Сред тях са: народно представителство при всеобщо избирателно право, разделение на властите, политически плурализъм и свобода на сдружаването, парламентарен контрол и министерска отговорност, свобода на печата, мисълта и словото“, припомни Мария Тодорова.

r2r1

Нейните колеги  –  съдиите Пишиева и Петков представиха пред аудиторията повече информация за начина на образуване, движение и разпределение на делата в съда, както и за начина на предоставяне на съдебни услуги. Те припомниха, че административните съдилища гледат административни дела, като първа инстанция и касационни дела с наказателно-административен характер – това са дела против решения на Районните съдилища, с които са разгледани жалби против наказателни постановления по закона за административните нарушения и наказания.

r4

Интересно ни е, запознаваме се с различни казуси и работата на съдиите, посещението тук е начин да свикваме с обстановката в съдебните зали“, сподели Николай Христозов, студент трети курс „Право“ в Югозападния университет в Благоевград. „Всичко ми е интересно, искам да научи нещо ново и различно от лекциите в университета, да се доближа до практиката, да навляза в дълбоките води“ – каза още Николай, като изрази надежда за доброто бъдеще на съдебната система у нас. И пожела: „Вътрешните убеждения да са и справедливи“.

Неговите колежки Любима Доклева и Спасимира Витанова го подкрепиха с думите: „Надявам се да успеем да преодолеем корупцията в съдебната система и не само там. Надявам се всички, които сега учим право – като мен, като Любима и всички от нашия курс да са сериозни и да защитават правото на хората“ – сподели Спасимира. „Ние, новото поколение трябва да гледаме напред и да правим нещата така, че да не корумпираме държавата“, допълни Любима.

r5

Comments

comments