Мария Габриел: Това не са просто цифри. Това са човешки съдби

75557426_2490682477635072_6413136173002129408_n

На днешния Международен ден за премахване на насилието над жените, еврокомисарят Мария Габриел написа на официалната си страница във фейсбук:

➡️ Вероятността жените да бъдат тормозени онлайн е 27 пъти по-висока, отколкото мъжете.

➡️ 1/3 от жените в Европа са били обект на физическо и/или сексуално насилие.

➡️ Най-малко 200 милиона жени и момичета са били подложени на генитално осакатяване, което все още се практикува в около 30 държави.

Това не са просто цифри. Това са човешки съдби.

На днешния Международен ден за премахване на насилието над жените нека отново кажем със силен глас, че достойнството, уважението и солидарността се отнасят за всички. Насилието над жените е несъвместимо с нашите основополагащи европейски ценности, които трябва да се отстояват онлайн по същия начин, както и офлайн.

Насилието над жените се случва навсякъде. Няма сигурно място. Жените стават жертви на насилие както у дома, така и на работното си място, в училищата и университетите, на улицата и във все по-голяма степен онлайн чрез кибернасилие и изказвания, подбуждащи към омраза.

Европейският съюз ще остане начело на международната мобилизация в защита на правата на всяка жена и всяко момиче да живеят свободно и в безопасност. Правим това за нашето бъдеще и за нашето настояще, тъй като жените са фундаментът на едно справедливо, отворено, развито и демократично общество. И нищо не трябва да ги лишава от свободата да изпълняват ролята си свободно и безопасно.

Защитата на правата на жените остава моя кауза. Ще продължавам да давам своя принос, включително чрез кампанията ми #DigitalRespect4Her за повишаване на осведомеността относно насилието, с което се сблъскват жените онлайн всеки ден.

87654

 

Comments

comments