„Маркет линкс“: Мая Манолова бие Фандъкова с 5% още на първия тур!

250px-Sofia_mosaic_3

Мая Манолова бие Фандъкова с 5% още на първи тур! Ако Манолова се кандидатира за кмет на София, на първи тур би събрала 28% от гласовете на софиянци, а Фандъкова – 23%, сочат данните от социологическо проучване на „Маркет линкс“, проведено в периода 1-6 август по поръчка на OFFNews. Експресното проучване е със смесен метод на пряко личностно интервю и онлайн. Размерът на извадката е  505 души (18+ години) в 50 гнезда.

София изглежда готова за промяна на управленския модел, правят извод от „Маркет линкс“. Най-значимите основания за него са оттласкването на софиянци от политическото начало и обръщането им към гражданското. Традиционно, местните избори са със значително по-силен мажоритарен елемент от парламентарните, но и предпочитанията към независими кандидатури и относително ниската подкрепа за партиите са ясно отчетливи.

► Настоящата посока на развитие на столицата се проблематизира от по-малко от половината от имащите право на глас. По-масови са настроенията, свързани с очаквания за позитивна промяна, като това не следва да се тълкува като израз на удовлетвореност от управлението на София.

► Поляризацията в отношението към Йорданка Фандъкова би могла да бъде разглеждана като следствие от мащабния отзвук, който получиха няколко събития през последната година. На първо място това е ремонтът на централната част на града, протестите на граждани срещу презастрояването, както и съмненията за прикрити икономически интереси в предложения за обсъждане план за Борисовата градина. Постиженията като развитието на метрото, въвеждането на нощен транспорт и общото подобряване на градската среда са основните аргументи на подкрепящите настоящия кмет. И все пак, като основни проблеми на града се разпознават тези, в които общината не успя да постигне особено видими резултати за гражданите.

► Изходните позиции на най-често споменаваните в публичното пространство потенциални кандидатури на Йорданка Фандъкова и Мая Манолова показват известно предимство на омбудсмана. Първо то се разкрива на ниво одобрение, като тук неизбежно трябва да бъде направена уговорката, че в момента публичният образ на г-жа Манолова е неотделим от нейната институционална роля.

► Настоящите резултати дават основание да се очаква известна промяна и в партийната конфигурация в общинския съвет. Демократична България, която се легитимира с резултата си на изборите за Европейски парламент, дава заявка добро представяне в конкуренцията на БСП, която също има шанс за втора политическа сила.

Според резултатите от проучването, на трето място към момента се нарежда кандидатът на „План за София“ Борис Бонев със 7%.

Евентуалният кандидат на Демократична България събира 4%, още преди да бъде обявено името му, eвентуален кандидат за кмет, издигнат от ВМРО, би събрал 3%, макар че все още не се знае кой би бил той и дали изобщо ще има такъв.

Значителна подкрепа събира арестуваната бивша кметица на Младост Десислава Иванчева – 3%.

Костадин Паскалев има само 2% или 14 пъти по-малко от Мая Манолова.

22% още не са решили за кого да гласуват, 4% декларират, че няма да отидат до урните.

Comments

comments