„Маркет линкс“: ГЕРБ и БСП са с изравнени сили

Ако изборите са днес пет партии влизат в следващото народно събрание. Това са БСП, ГЕРБ, Има такъв народ, ДБ и ДПС. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по Бтв социологът Добромир Живков, който коментира данните заедно с Антон Хекимян. Проучването на обществените нагласи е на агенция „Маркетлинкс“ и е по поръчка на Бтв.Проведено е сред 1058 пълнолетни лица от България в периода 18-26 септември 2020 година по метода на пряко лично интервю и онлайн анкета.

 

Към настоящият момент електоралните сили на двете основни политически сили са напълно изравнени. ГЕРБ загуби през лятото и от протестите, сви се до своя най-нисък резултат и своето ядро, и в момента имат най-ниския резултат, който някога сме отчитали за тях.

 

БСП в случая успява да направи известен прираст, но той не е толкова съществен и не толкова органичен заради нещата, които БСП предлага на политическия пазар. Това по-скоро е реакция срещу управлението на ГЕРБ. Избирателите на БСП обаче имат здрав инстинкт за самосъхранение, който в ситуация на изборна битка успява да ги консолидира около лидера, така че не се очаква напускането на няколко техни депутати да се отрази съществено на електоралния им резултат.

 

Другите сигурни играчи на политическата сцена, които сигурно прескачат бариерата са Има такъв народ на Слави, ДБ на Христо Иванов и ДПС, като от трета политическа сила ДПС пада на четвърто място само с процент пред ДБ. Публичното отсъствие на представителите на Има такъв народ е довело до спад при тях с два пункта , но партията на Слави Трифонов остава трета политическа сила и категорично измества ДПС от почетното трето място в парламента.

Засега под 4%, но със запазени шансове да влязат в следващото Народно събрание остават Изправисе.БГ и ОП. Патриотите показват по-малък шанс от партията на Мая Манолова, която е все по близо до прескачането на 4 процентовата бариера, за сметка на ОП, които все повече се отдалечават от влизане в следващия парламент.

Comments

comments