Мая Манолова съобщи за злоупотреби, свързани с газовата връзка с Гърция

Нови разкрития на комисията по ревизия. Според данни изнесени от Мая Манолова България е пропуснала да получи 22,5 млн. евро неустойки за забавянето на завършването на интерконектора с Гърция.

Председателят на парламентарната комисия по ревизията Мая Манолова съобщи за злоупотреби, свързани с газовата връзка с Гърция.

По думите ѝ Теодора Георгиева – изпълнителен директор от българска страна на компанията Ай Си Джи Би, която изгражда газовата връзка, е нанесла щети на държавата в размер на 22,5 милиона евро.

Манолова посочи, че Георгиева не е потърсила неустойките за забавянето на проекта

„Въпросната госпожа Теодора Георгиева, която има месечна заплата от 10 555 лева за 2019 година, сега очевидно е по-висока, или откакто е назначена преди девет години, тя е получила един милион лева, един милион лева заплата. Ако тя работи за някоя друга държава или за някакъв частен интерес, може би без които са на 50 процента собственици на това дружество, трябва да отговорят. Затова ние ще изпратим и тези документи в прокуратурата. Само че комисията по ревизията дори само злоупотребите и безобразията в секторите да покаже, мисля, че в един голям процент си е свършила работата“.

Част от депутатите, участващи в заседанието, поискаха Теодора Георгиева да бъде уволнена. От своя страна изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг, който притежава половината от компанията Ай Си Джи Би, Валентин Николов посочи:

„Подобна процедура е била направена точно преди четири години при служебното правителство, пак на господин Радев, но тогава гръцката страна не са се съгласили при служебно правителство да има подмяна, докато няма постоянно правителство, което да вземе решение. Аз лично ще опитам по всякакъв начин да предприема мерки, обясних, че не съм сигурен колко ще бъдат ефективни“.

Теодора Георгиева не присъстваше в заседанието на комисията по ревизията.

Източник:БНР

Comments

comments