Манипулирани ли са изборите в село Копривлен със симпатично мастило?

2112016644

Подадени са сигнали до прокуратурата и в ЦИК

Възможно ли е химикалки с изчезващо мастило да са повлияли на местния вот? Този въпрос се поставя под пост в социалните мрежи, който демонстрира как поставен знак се заличава със запалка. Потребителят, качил видеото, уточнява, че не е негов автор. Клипът е бил гледан и споделян хиляди пъти.

В пиринското село Копривлен хората сигнализират за сериозни избори нарушения и подозират, че бюлетините са били манипулирани с така нареченото симпатично мастило. Подобни сигнали подават и хората от селата Хаджидимово и Абланица.

Само в една секция в Копривлен 186 са белите бюлетини. В 11-та секция комисията е установила около 150 бюлетини за всички видове избор – на кмет, на общински съветници и на кмет на община, за които категорично е отбелязала, че личи механично въздействие върху бюлетините, а мастилото го няма. Комисията е подписала протокола с особено мнение, разкри един от кандидаткметовете в Копривлен – Ангел Зайков.

„Не ми достигнаха 36 гласа при 150 невалидни бюлетини. Там може би са моите гласове, не знам”, отбеляза Зайков. „Започвайки по реда на броенето, установихме, че последните бюлетини са празни. Усъмнихме се, че толкова много хора ще се разходят, за да пуснат празни бюлетини”, разказва секретарят на 11 СИК Катерина Влахова, която отбеляза, че в Копривлен хората са възпитани, образовани и активни.

До последно не знаехме, че има такъв химикал, но към 11:30 часа една от гласуващите, член на ОИК в Хаджидимово, се оплака, че от химикала изобщо не излиза цвят. Омерзени сме”, разказва Влахова, която е проверила оплакването и е сменила химикала, като отбелязва, че предишният е бил различен. Подадени са сигнали до прокуратурата и в ЦИК.

Comments

comments