Македонският парламент прие конституционните поправки за промяна на името на страната

2e00cc9df6ad262575ed51d84afc5f4f

Македонският парламент прие поправки в конституцията, за да може страната да промени името си на Република Северна Македония, предадоха световните агенции. Поправките бяха одобрени с необходимото квалифицирано мнозинство от две трети – 80 от общо 120 депутати; 39 техни колеги гласуваха против. 8 от подкрепилите промените са от опозицията.

Процесът на промяна на името на страната на Република Северна Македония трябва да започне официално в срок от две седмици.

Днес е исторически ден за Македония, подчерта пред журналисти македонският премиер Зоран Заев. Това стана по време на първото му изявление, след като парламентът в Скопие прие поправки в конституцията. „Македония ще стане част от европейското семейство. Нашите мечти и визията ни за по-добър живот ще станат реалност. Ще влезем в двете най-мощни организации в света – като пълноправен член, като независима и горда страна. С това историческо решение нашето присъединяване към НАТО, което вече е в ход, ще продължи с по-бързи темпове и с ясен изход, а следващата година вече ще започне процесът по влизане в ЕС. Това е исторически момент!“, подчерта Зоран Заев.

Македонският премиер специално благодари и на депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които въпреки натиска от страна на партията, гласуваха „за“ промените, предаде още македонският „Канал 5“.

Атина приветства одобряването на промяната на името на Република Македония от парламента в Скопие, предаде Ройтерс. „Поздравления на моя приятел Зоран Заев! Вотът тази вечер е голяма крачка към нашия общ успех. Много важна крачка към мирно и проспериращо бъдеще за нашите народи!“, написа гръцкият премиер Алексис Ципрас на английски език в „Туитър“, където председателят на Европейския съвет Доналд Туск определи резултата от гласуването в македонския парламент като „огромна крачка към заемането на полагащото ви се място в евроатлантическата общност“, предаде ДПА.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан поздрави Македония с приемането на конституционните поправки. „Очаквам свободният избор на депутатите да бъде уважен, особено на онези, които минаха пътеката вчера. Трябва ни държавническо отношение, а не партийни игри”, написа Хан на страницата си в „Туитър“.

Също в „Туитър“ поздравления отправи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като добави: „Сега правителствените и политическите лидери трябва да завършат националните процедури съгласно договора за името и да осъществят историческата възможност за влизането на страната в НАТО”.

Честит рожден ден на Република Северна Македония“, написа албанският премиер Еди Рама в Туитър, цитиран от телевизия Алсат.“ Нова врата на бъдещето се отвори днес за двата наши народа в Република Северна Македония”, посочи той./БНР/

Християн Мицкоски – лидер на ВМРО-ДПМНЕЕврокомисарят по разширяването Йоханес Хан поздрави Македония с приемането на конституционните поправки. „Очаквам свободният избор на депутатите да бъде уважен, особено на онези, които минаха пътеката вчера. Трябва ни държавническо отношение, а не партийни игри”, написа Хан на страницата си в „Туитър“.

 

Comments

comments