Mинистър Денков: Тестването на учениците за COVID-19 ще продължи

Дойде отговор от Министерството на здравеопазването, в който пише, че имат известни притеснения и затова ще продължи тестването на учениците за COVID-19, докато се осигури безопасна среда за децата в училище. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков пред журналисти в отговор на въпрос дали ще спре тестването за COVID-19 на учениците.

На заседанието на парламентарната образователна комисия миналата седмица министър Денков каза, че ще изпрати писмо до здравното министерството за това докога ще продължи тестването на учениците в училище за COVID-19.

Всички въпроси за тестването на учениците трябва да бъдат към Министерството на здравеопазването, заяви днес образователният министър. „Искам ясно да кажа, че аз смятам, че това е тяхно решение, на Министерството на здравеопазването. Уважавам го, те се грижат за безопасността на децата и ще го приема, каквото е“, коментира министър Николай Денков.

На въпрос, че на 20 март се очаква да отпадне зеленият серфитикат, а защо в училищата продължава тестването на учениците за коронавируса, министър Денков отговори, че вижда логика в това, защото децата стоят часове наред в една и съща класна стая и много лесно се предава заболяването от едно дете към останалите деца, ако не се спазват мерките. Тези въпроси – за тестването на учениците, са към доц. Ангел Кунчев и към здравния министър Асена Сербезова. Те работят заедно с експертите, които подбират комплекса от мерки, които трябва да се прилагат. И друг път съм казвал, че всяка мярка сама по себе си не е достатъчна, а когато се комбинират няколко мерки, тогава вече резултатът е по-добър, подчерта министър Николай Денков.

Образователният министър коментира темата за тестването на учениците в училище на националната конференция „Взаимодействието и сътрудничество между средното и висшето образование – фактор за ефективна и пълноценна подготовка на педагогическите кадри“, организирана от Синдиката на българските учители.

Comments

comments