Лозан Панов: Има риск, изборът за главен прокурор да остане само с една кандидатура

2111365935

Остава възможността за издигане на друга кандидатура, която да е само проформа състезание, смята Председателят на ВКС.

Председателят на Върховен касационен съд – Лозан Панов смята, че има риск, изборът на главен прокурор да остане само с една кандидатура, след като цялата прокурорска колегия на ВСС издигна вчера – Иван Гешев. Пред журналисти Лозан Панов заяви, че все пак остава възможността за издигане на друга кандидатура, която да е само проформа състезание.

„Прозрачността е нещо важно и тя трябва да се случи в пленума на Висшия съдебен съвет. Нагледахме се на случаи, в които се избират главни прокурори с проформа кандидатури и в крайна сметка, дори тези, които внесоха предложение, не гласуваха за него“, заяви Панов.

Той поиска да се запознае първо с концепцията на Иван Гешев и след това да зададе въпроси. „Важно е виждането му за развитието на прокуратурата, важно е с какви дела се е занимавал, както и какви дела е придвижил към съда“, посочи Председателят на ВКС.

Министърът на правосъдието има законното право да предложи кандидатура за избор на главен прокурор. На този етап, Данаил Кирилов няма да се възползва от тази възможност.

До крайния срок за издигане на кандидати, остава по-малко от седмица, тъй като срокът е  29-и юли. Предстоят още заседания на магистратите.

 

Comments

comments