Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертви

df8bb1f165ffc080b3565a99ebdeb0a2

Лодка потъна в Егейско море до гръцкия остров Лесбос,  удавили са се 7 души – четири жени, две деца и един мъж, предаде Катя Пеева – кореспондент на БНР в Солун.

Спасените са 57. Мигрантите били открити при рутинна обиколка на кораб на европейската агенция по контрол на границите „Фронтекс“ с екипаж от холандска охрана.

На три морски мили от остров Лесбос лодката на мигрантите се обръща и 64 души опитват да се спасят с плуване. Имали са само няколко стари автомобилни гуми, които са ги задържали над водата. Незабавно пристигат кораби на гръцка брегова охрана, включва се и хеликоптер в издирването. На помощ са се притекли рибари и гръцки водолази. Спасени са 57 души.

Жителите на остров Лесбос са шокирани от поредната трагедия. Палеха свещи на брега на морето и се молеха в църквите. Обвиняват всички за стотиците жертви на невинни хора в морето и предимно турските власти, които допускат трафикантите да погубват невинни хора, търсещи спасение от войната или от мизерията.

В последните дни се забелязва и засилване на мигрантската вълна от сухопътната граница с Турция, както и по река Марица. От гръцка страна са увеличени патрулите по контрол на границата, а спасителните операции са ежедневие.

Източник: БНР

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Снимка:Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Comments

comments