Любопитно за кивито

kiwi-san

В периода от септември до ноември лианата киви ражда множество овални форма по форма светлокафяви плодове. Всеки е с големината на яйце от голяма кокошка и тежи 125 g. Нарича се киви – това малко плодче със стипчив вкус, което прилича на космат картоф, е удивително. Освен че е любим на мнозина, то се слави и с големи хранителни ползи. А знаехте ли, че:

1. Кивито носи името на националната и гербова птица на Нова Зеландия, която отдавна е изчезнал вид.

2. Кивито съдържа над 300 милиграма витамин С, както и други витамини.

3. Източните народи го наричат плод на здравето. Някои му казват витаминна бомба, защото плодът от киви изгражда защитната сила на организма срещу простудни заболявания.

4. Изследователи от Университета на Сейнт Андрюс достигнаха до изненадващото откритие, че кивито подмладява. С три кивита на ден си осигурявате здравословен блясък на кожата.

5. Кивито ускорява заспиването. Специалисти от Медицинския университет в Тайпе провели експерименти с доброволци, които консумирали киви преди лягане. Сънят им се оказал по-здрав и се удължил с цели 13 процента.

6. У нас кивито е внесено от Франция и се отглежда успешно в районите по Черноморието и Пиринския край.

7. Особено ценен и богат е минералният състав на кивито – приблизително калий, калций, желязо, натрий, фосфор, хлор и сяра.

8. Кивито се бори успешно с мастните натрупвания в артериите и по този начин понижава риска от образуване на тромби. Затова се препоръчва при проблеми със сърдечно-съдовата система.

9. За любителите на месото: кивито съдържа ензима актинидин, който е благоприятен за разграждането на усвоеното от организма месо, особено червеното.

10. В узрялото киви се съдържат най-много антиоксиданти.

11. Кивито е полезно за костната система заради богатото си съдържание на витамин К.

12. Лутеинът в кивито не само предпазва кожата, но и очите от редица заболявания, свързани със зрението.

Бонус: рецепта за смути от киви:

киви – 4 бр. зрели, обелени

   лимонада – 200 мл газирана

   сладолед – 2 топки по избор или сорбе

Comments

comments