Листата на БСП за евродепутати – печеливша или подарък за ГЕРБ?

изтеглен файл

„Листата, която предложи Корнелия Нинова, беше логична и с баланс на различни типове личности. В крайна сметка младите хора показаха, че в БСП имат своята подкрепа и получиха избираеми места“, това каза в сутрешния блок на БНТ Димитър Данчев от БСП, който е и кандидат за евродепутат в листата на левицата.

Според него изводът от вчерашното инфарктно гласуване на Националния съвет на партията показва, че в „нея царува демокрацията“. Данчев отхвърли твърденията, че Корнелия Нинова е била бламирана. Димитър Данчев каза още, че БСП може да получи седем депутатски места след изборите на 26 май.

Бърз поглед към утвърдената листа на БСП

Двама от досегашните четирима евродепутати на БСП отсъстват от новото предложение. Това са Георги Пирински и Петър Корумбашев, който след скандал с Нинова се отказа от участие.

Още преди повече от месец заявих, че няма да се кандидатирам за евродепутат, но това, че нито един от другите колеги не е в листата е повече от странно, да не кажа – неприемливо. Едва ли не се създава впечатление, че хора, които не са членове на БСП имат предимство„, смята Пирински. Според него това ще се отрази отрицателно на резултатите на БСП.

Понеже това предложение ми се стори като подигравка – за всичко, което съм направил досега, отказах. И така се разделихме. Благодаря на всички членове и организации на БСП, както и на Съюза на тракийските дружества, за доверието и получените номинации. До нови срещи!“, гласи разпространената до медиите официална позиция на Курумбашев.

Младият Момчил Неков, който бе избран за евродепутат преди пет години, благодарение на преференциалното гласуване и стана известен с така наречения феномен “15-15“ – сега е на девета  позиция. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев, който въобще не фигурираща в предложението на Корнелия Нинова, успя да се пребори след тайно гласуване за петата позиция в листата. „Стана ясно, че Националния съвет чува гласа на партията. Около 2000 събрания, 300 конференции, партията се произнесе, на първо място беше Елена, а надолу имаше други кандидати„. Това заяви в предаването „Здравей България“ по Нова телевизия Сергей Станишев. Той подчерта, че с гласуването на Националния съвет вчера БСП ясно е заявила своята европейска принадлежност.

След края на Националния съвет на БСП, Корнелия Нинова коментира: „Носих оставката с листата си, но сега отговорността е на Националния съвет.“

Окончателната листа на „БСП за България“ за Европейските избори 2019 година

1.Елена Йончева

2.Петър Витанов

3.Цветелина Пенкова

4.Иво Христов

5.Сергей Станишев

6.Иван Кръстев

7.Деница Златева

8.Румен Гечев

9.Момчил Неков

10.Велизар Енчев

11.Димитър Данчев

12.Тодор Стоилов

13.Валери Жаблянов

14.Мариела Модева

15.Десислав Тасков

16.Крум Дончев

17.Емил Георгиев

Comments

comments