ЛИЛЯНА ПАВЛОВА – БЪЛГАРСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА

изтеглен файл

Лиляна Павлова от ГЕРБ е номинирана от правителството за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, съобщи правителствената пресслужба.  Кабинетът аргументира избора си с факта, че Лиляна Павлова е финансов експерт с богат управленски опит в България, има и опит в управлението на проекти и в сътрудничеството с европейските институции.  „Съгласно Устава на банката, представителството на държавите-членки в управителните органи на Банката се осигурява чрез разпределение в избирателни групи. В избирателната група, в която е България, са включени още Хърватия, Кипър, Чешката република, Унгария, Малта, Полша, Словашката република и Словения. Ротацията на съответните постове в Съвета на директорите, Управляващия комитет и Одитния комитет на Банката са уредени с Временно споразумение, подписано от министрите на финансите на страните в групата, в качеството им на членовете на Съвета на гуверньорите на Банката. Съгласно Временното споразумение, подписано чрез размяна на писма в периода ноември 2016 година – май 2017 година, ротационната схема за позицията на вицепрезидент предвижда през септември 2019 година представител на България да заеме позицията вицепрезидент на ЕИБ за срок от три години, като мандатът ще изтече през септември 2022 година”, уточниха от Министерския съвет.

В момента на поста е Илияна Цанова, вицепремиер в служебните правителства „Райков“ и „Близнашки“.

Министърът на финансите трябва да уведоми ЕИБ за това решение след съгласуване със страните от избирателната група на банката, в която е включена и България.

Напомняме, че Павлова беше седма в листата на ГЕРБ на евроизборите и можеше да влезе в ЕП, след като водачът на листата Мария Габриел обяви, че се отказва от депутатското място, за да остане еврокомисар. Следващият в листата е Емил Радев. Той беше евродепутат в последния Европарламент.

Comments

comments