Лични лекари в Пиринско се оплакват от дефицит на ваксини срещу К-19 и зачестили случаи на повторно заразени

Ваксините срещу Ковид-19 не достигат и не стигат до личните лекари, сигнализираха джипита в Пиринско. За дефицита призна и председателят на Районната колегия на Българския лекарски съюз в областта д-р Дафина Тачова, която отвори зелен коридор за имунизация в кабинетите на нейната групова практика.

„През изминалата седмица получих 3 нови флакона с ваксините на „Пфайзер”, които са с 6 дози. Имунизирахме 18 човека. Взех и 2 флакона на „АстраЗенека”, но има сериозен отлив от тази ваксина и едва вчера отворихме един флакон. Определено мога да кажа, че страничните реакции при нея не са толкова остри в сравнение с други ваксини, по-лесна е за съхранение, но се получи негативна настройка.  В същото време интересът към други ваксини е голям.  Над 300 човека чакат по списък при мен за имунизация. Отделно от това всеки ден идват хора, които са били записани в електронната система за ваксиниране. Желание за ваксиниране има, но няма от предпочитаните от пациентите ваксини. Това води до ежедневни скандали, хората си мислят, че ние крием ваксините за „наши“ хора.  През март обещаваха, че ще има ваксини за личните лекари – не стана, сега се надяваме да дойдат повече през април.  Хората искат да се предпазят, защото третата вълна е в разгара си,  има много нови случаи и за съжаление и на повторно заразени. Семейство учители, което беше преболедувало коронавируса, дойде да се ваксинира и на другия ден показаха симптоми. Тестът им за Ковид-19 беше положителен,  били са инфектирани преди имунизационния процес.  Радостното е, че вече се излекуваха и са добре”, обясни д-р Тачова.

За последното денонощие не беше отчетен нито един случай на новозаразен в Благоевградска област, което не е необичайно, тъй като данните са за неделя, когато изследванията са малко или изобщо няма, както е в случая. Ситуацията в болниците остава напрегната, отделенията са пълни с пациенти с усложнения от британския вариант на Ковид-19. На този фон в новоразкритата микролаборатория на  МБАЛ „Иван Скендеров“ започнаха тестове за Covid-19, които се сверяват за съответствие с Александровска болница Освен в лечебното заведение, тестове могат да се правят и на място в обществени заведения, фабрики, фирми, по така наречения метод на Елайза, който е основен имуноензимен метод в клиничната имунология (ELISA) със 100% чувствителност и 92.5% специфичност. Принципът на взаимодействие на веществата при извършване на този метод е реакцията антиген-антитяло, като тестове ще се извършват в рамките на два часа и половина, да не се чака няколко дни.

 

 

 

Източник:struma.bg

Comments

comments