Лекарите успокояват: Бум на грипна епидемия не се очаква скоро в Благоевградска област

zorka2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Грипна епидемия е обявена в четири области в страната – Стара Загора, Бургас, Силистра и Шумен. В тази връзка репортер на „Благоевград нюз“ посети общопрактикуващия лекар д-р Зорка Иванова от ГППМП „Семеен лекар“ ООД в лекарския й кабинет в Благоевград.

Идва ли грипът в Благоевградско и кои възрастови групи са най-застрашени? Какви превантивни мерки трябва да се вземат? – отговорите в интервюто с д-р Иванова:

– Очаква ли се грипна епидемия в Благоевградска област?

– Няма опасност засега за грипна епидемия, съдейки по броя на пациентите, минаващи на преглед през кабинета. Дори са по-малко сравнение с началото на месец януари миналата година. Повечето пациенти се оплакват от хрема, в следствие на настинка, поради минусовите температури.

– Какви превантивни мерки трябва да се предприемат и какви имуностимуланти препоръчвате?

– Препоръчва се хората да избягват обществени места със струпване на големи групи от хора. Грипът е вирусно заболяване, предаващо се по въздушно-капков път, в следствие на кихане, кашляне, дишане на вирусоносителя. Точно поради тези фактори е препоръчително да се избягват обществени места, достъпни за голям брой хора. За превантивна мярка препоръчвам повече консумиране на топли напитки – чайове с наличието на джинджифил, мед и лимон. Както и други имунопротектори, високата лична хигиена трябва да бъде спазвана.

– Коя възрастова група е най-уязвима?

– Най-уязвими са малките деца в яслите, детските градини, както и учениците. От значение е също така имунната система на даден човек – до колко силен е неговият имунитет и дали перманентно е боледувал и за какъв срок от време се е преборил организмът му с вируса.

– Какво бихте казали за Имунизационния календар и какъв брой на ваксини се поставят годишно?

– За първи път в моята практика се случва две пациентки, които отказват категорично да имунизират децата си, подписвайки документ с отказ от ваксиниране.

– Каква е тревогата на тези пациенти, относно имунизирането на децата им?

– Предполагам от страх за евентуалните странични ефекти – температура и временна неразположност. Ние като лекари обясняваме на пациентите си за ползите и вредите от имунизирането на децата и след това те сами преценяват дали да се възползват от тази услуга.

Лекарското предписание за зимния сезон е да се консумират повече горещи напитки (чайове), прием на имуностимуланти, както и да се носят топли дрехи.

Comments

comments