Лаура Кьовеши е утвърдена окончателно за главен прокурор на ЕС

Laura_Kyoveshi

Тя ще бъде първият ръководител на прокуратурата на ЕС.

Лаура Кьовеши бе окончателно утвърдена днес за главен прокурор на ЕС. Това стана с решение, за което съобщи Европейският парламент. По-рано тази седмица своето решение прие и Съветът на ЕС. С днешното решение на ръководителите на политическите групи и на председателя на ЕП започва седемгодишният мандат на Кьовеши. Тя ще бъде първият ръководител на прокуратурата на ЕС.

Очаква се прокуратурата на ЕС да започне работа до края на следващата година. Европейските прокурори ще разследват престъпления с бюджета на ЕС – измами, корупция, злоупотреби с ДДС над 10 милиона евро.

При обособяването на прокуратурата на ЕС бе решено, че пълномощията на институцията може да бъдат разширявани. Досега 22 държави от ЕС участват в европейската прокуратура, като не са се включили Великобритания, Швеция, Унгария, Полша, Ирландия и Дания.

„От мен се страхуват тези, които са злоупотребили с обществени средства и тези, които са им дали възможност да го правят. Останалите подкрепят действията на нашата агенция. Няма да се откажа, за мен е важно да продължа делото, което започнахме в борбата с корупцията“, заяви Лаура Кьовеши.

Comments

comments