КЗП с награда за инициативите си за борба с нелоялните практики на търговците

DSC05114

Комисията за защита на потребителите  с награда за своите инициативи за предпазване на гражданите от нелоялни търговски практики.

Комисията за защита на потребителите  с награда за своите инициативи за предпазване на гражданите от нелоялни търговски практики, съобщиха откомиисята. Председателят на институцията Димитър Маргаритов присъства на церемонията по раздаването на наградите.

„Ние се стремим – всяка година резултатите от нашата дейност по някакъв начин отчитат този факт, да помагаме на хората и да ги предпазваме от нелоялното поведение на търговците. Интересът към нашата институция и жалбите, които стигат до нас, се увеличават в последно време. Увеличава се и нашата активност по отношение конкретно на това, за което получаваме тази награда – забраната на различен тип нелоялни търговски практики като най-тежкото нарушение, което може да засегне хората в качеството им на потребители. За нас това е стимул. Тук е и моята приятна задача като представляващ институцията да получа наградата, но истината е, че всъщност тя е за колегите – инспекторите и експертите в дирекциите, които работят в Комисията. Надявам се да заслужим и в идващите дни и седмици това доверие, когато предстоят Коледните празници и Нова година и хората най-много пазаруват. Ние ще бъдем на тяхна страна, ще се опитаме максимално да ги предпазим”, каза Маргаритов.

Превенцията на нелоялните търговски практики е сред основните приоритети на Комисията за защита на потребителите. В последните години контролният орган все по-ефективно предотвратява разпространението на некоректни действия на търговци в различни сфери на предлагане на стоки и услуги, за да защити икономическите интереси на гражданите в качеството им на потребители.

През миналата година са установени и забранени над 200 нелоялни практики на търговци. Те са свързани основно с предоставянето на невярна или подвеждаща информация за цените на предлагани продукти (при намаления, промоции, специални предложения), рекламиране на стоки с изчерпани наличности, предоставяне на непоискани услуги (абонаменти за игри, хороскопи, тестове и др.), неверни твърдения относно лечебни качества на продукти и др.

Наред с това институцията инициира и провежда редица информационни кампании, с които има за цел да популяризира най-често срещаните типове нелоялни практики в конвенционалната и онлайн търговията, да разясни правата на потребителите в подобни случаи и да ги насърчи да бъдат активни в отстояването им.

Връчването на наградите се състоя в Представителството на Европейската комисия в България, като инициативата е на фондация „Граждани срещу бюрокрацията“ и се провежда под патронажа на Европейския парламент. Целта е да бъдат показани добрите практики, а решенията за наградите се вземат след детайлен мониторинг на дейността на държавните институции, както и на база препоръки от гражданите.

Сред останалите наградени държавни институции в различни категории са Комисията за защита на личните данни, Патентното ведомство, Държавната агенция за електронно управление, Национална агенция за приходите и Община Бургас.

 

 

Comments

comments