Култура, бит и традиции оживяват по време на фестивала „Мелнишки дни на възрожденската култура“

мелник


Мелник векове наред пази съкровища от разцвета на българската култура сред пясъчните мелове и каменните зидове. От 21 до 23 юни местни майстори занаятчии и гости от страната ще представят техники за изработване на мелнишка керамика, дърворезба, стъклопис, иконопис и други традиционни художествени занаяти, а формации за автентичен фолклор ще дадат нов живот на забравени български обичаи и ще открехнат тайните на бабината ракла в обредни песни и цветна изложба от тъкани и пъстри носии.
Фестивалът „Мелнишки дни на възрожденската култура“ ще се проведе за трета поредна година в гр. Мелник, община Сандански. Организатори и домакини са Община Сандански, Исторически музей – Мелник и Народно читалище „Емануил Васкидович – 1885“ – гр. Мелник. Поводът – „Денят на занаята“.
Идеята е да бъдат показани бита и традициите на българите в далечното и не толкова далечно минало, както и да се разкаже на гостите малко познатата, но изключително интересна история на град Мелник. Някогашната столица на Деспот Алексий Слав, известна още като „Богозидания град“, векове наред пази съкровища от разцвета на българската култура сред пясъчните мелове и каменните зидове.
Право на участие имат всички производители на традиционни занаятчийски изделия и домашни занятия.

Comments

comments