КСНС с пет препоръки за обстановката в Близкия изток

КСНС

Завърши Консултативният съвет по национална сигурност, свикан от президента Румен Радев заради напрежението в Близкия изток, предаде БГНЕС. Обсъдено бе развитието на обстановката в региона на Близкия изток и произтичащите от усложнената среда на сигурност потенциали заплахи за България.

След заседанието на КСНС, президентът Румен Радев посочи мерките, около които са се обединили участниците в Консултативния съвет по национална сигурност:

Да се поддържа национална позиция в контекста на усложнената среда за сигурност в Близкия изток с акцент върху необходимостта от деескалация на напрежението и разрешаване на кризата с използване на дипломатически средства. Позицията следва да бъде последователно отстоявана на всички нива в народен, международен и съюзен формат.

Второ – службите за сигурност да осъществяват постоянен мониторинг на ситуацията и да анализират всички процеси с потенциал за генериране на рискове и заплахи за националната сигурност.

Трето – МВнР да поддържа капацитет за постоянен контакт с българските граждани в зоните на напрежение.

Четвърто – МО да предприеме мерки за осигуряване безопасността на българските военнослужещи, участващи в мисии и операции зад граница. Пето – при промяна на обстановката да се предприемат допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната“.

В заседанието при президента участваха председателят на парламента Цвета Караянчева, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министрите на вътрешните работи и на финансите, началникът на отбраната, ръководителите на специалните служби, както и представители на парламентарните партии.

Снимка: БГНЕС

Comments

comments