Криза във Венецуела: Мадуро затвори границата с Бразилия

_105744905_052483293

Венецуелският президент Николас Мадуро обяви, че затваря границата с Бразилия заради продължаващия спор за чуждестранната хуманитарна помощ, предаде Би Би Си.

В изявление по телевизията той каза още, че обмисля да затвори и границата с Колумбия, за да спре опозицията да доставя помощи.

Мадуро отрича, че в страната има криза и нарича плановете за доставка на помощи „шоу, организирано от САЩ“.

Опозиционният лидер Хуан Гуайдо води конвой от столицата Каракас към границата с Колумбия, където на САЩ доставиха тонове хуманитарна помощ. Той се самообяви за временен лидер по време на антиправителствени протести миналия месец и беше признат от десетки държави, сред които Съединените щати.

Конвоят от автобуси и коли беше спрян за кратко от силите за сигурност близо до Мариара, западно от Каракас, след което избухнаха сблъсъци и беше използван сълзотворен газ.

Междувременно след обявяването на предстоящото затваряне на бразилската граница много венецуелци се отправиха към бразилския град Пакарайма, за да се снабдят с продукти. Опашките от автомобили и хора продължиха да се извиват до късно снощи.

Венецуелските военни засега успяват да блокират доставките на помощи от САЩ и не допускат преминаването им от Колумбия. Въпреки че отрича хуманитарната криза, Мадуро обяви тази седмица, че 300 тона помощи ще бъдат транспортирани до Венецуела от Русия.

Над 3 милиона Венецуелци избягаха през последните години от страната, която се бори с хиперинфлация и недостиг на храни и лекарства, съобщава ООН.

Мадуро, който е на власт от 2013 година, е критикуван в страната и в чужбина за състоянието на икономиката.

Източник: БИ БИ СИ

Comments

comments