„Кръв от къртица“ в Благоевград: Авторката на разказа, влязъл в учебниците по литература в САЩ, препълни зала „Изкуство“ в библиотеката

Zdravka Evtimova1

Авторката на разказа „Кръв от къртица“ – Здравка Евтимова, препълни зала „Изкуство“ в Регионалната библиотека в Благоевград. Гостуването на писателката бе част от събитията в рамките на фестивала ЛИТЕРА ЕКСПО 2019.

Писателката впечатли всички, дошли да я видят и чуят, със своята скромност и трудолюбие. Залата се оказа тясна за почитателите на творчеството й, част от което е и разказът „Кръв от къртица“. Под заглавието „Blood“, разказът бе включен в учебник по литература за 8-ми клас в САЩ, редом до произведения на автори като Рей Бредбъри, Айзък Азимов, Едгар Алън По и Хауърд Лъвкрафт.

В началото на март тази година, сборник с разкази на Здравка Евтимова беше публикуван и във Франция от издателство Le Soupirail. Заглавието на книгата е „Невъзможно синьо“ (D’un bleu impossible“).

Българската писателка е родом от град Перник, където живее със съпруга си и в момента. Завършва английска филология във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ (1985). Автор на кратки разкази, публикувани в 30 страни от света, носител на национални и международни награди, представител на най-новата българска литература.

Нейни разкази са публикувани в литературни списания и антологии в САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Франция, Германия, Япония, Китай, Русия, Аржентина, Норвегия, Словения, Иран, Румъния, Турция, Сърбия, Хърватска, Република Южна Африка, Виетнам, Гърция, Индия, Непал, Холандия, Австрия, Унгария, Полша, Нигерия, Чешката Република, Унгария, Словакия, Нова Зеландия, Северна Ирландия, Албания, Македония.

 

 

Zdravka1

Comments

comments