Кръстовден е!

Българската православна църква чества Въздвижение на Господния кръст. Големият християнски празник е установен в чест на намирането на дървения кръст, на който е бил разпнат Исус Христос.

На Кръстовден се прави водосвет, а светият кръст се изнася в средата на храма, за да се поклонят вярващите.

Изображението на кръстния знак чудодейно се явило на император Константин Велики, който видял на небето сияещ кръст. По негова поръка майка муцарица Елена обиколила Палестина и местата, осветени от евангелските събития.

След дълги издирвания на хълма Голгота били намерени три кръста. Тежко болен човек получил изцеление след допир до един от тях. Не останало никакво съмнение, че това е Кръстът на Спасителя. Йерусалимският епископ Макарий въздигнал Кръста високо, така че целият народ да го види и да му се поклони.

Възпроизвеждайки отминалите събития от живота на Църквата, днес православните християни още веднъж се прекланят пред Божията саможертва и в памет на претърпените страдания спазват строг пост.

В Силистра с Божествена Света литургия в катедралния храм „Св. Първовърховни апостоли Петър и Павел“ започват проявите по случай Празника на крайдунавския град – Кръстовден.

Ще бъде осветена и тържествено открита паметна плоча за 80 години от възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството, а вечерта на централния градски площад „Свобода“ ще има тържествена церемония и концертна програма.

Comments

comments