/ВИДЕО/ Красимира Лука:Оказва се, че самолетът е без пилот! На министъра се дават едни становища без обосновка и критерии, които той да подпише

 

Вчера публикувахме статията „Какво може да ти струва една кауза в България: Археологът Кр. Лука защити „Скаптопара“ и застраши бъдещето си“ , в която ви разказахме за един абсурден отказ за разрешително за  теренни проучвания.  Един отказ, който дори не е получен официално, за него се разбира от неофициален телефонен разговор, в който става ясно още, че един археолог може никога повече да не получи възможност да работи в България, заради една своя позиция.

Днес успяхме да се свържем с Красимира Лука, с която направихме интервю през Скайп, за да разберем от първо лице каква е истината за създалата се абсурдна ситуация.

В нашият разговор, стана ясно, че Съвета за теренни проучвания е някакъв вид мистичен орган, чийто членове  официално не се знае кои са, липсват и ясни критерии, въз основа на които те взимат своите решения. Краимира е разбрала, че на министъра на културата се дават бланки със становища за отказ или разрешение, които той подписва, без обаче някой да му предостави информация за мотивите на въпросните становища.

Така на практика излиза, че една група решава съдбата на археолозите   В България, както сметне за добре, вероятно понякога на база лични усещания, а в този случай с конкретна идея- да бъде наказан човек, който е имал различно мнение в казуса „Скаптопара“.

 

Ние изпращаме въпросите, които повдигна тази тема,  до Министерство на културата, защото се дължат отговори на цялото общество. Дължат се и на Красимира Лука, която иска да продължи да работи в България, по правилата и според закона, независимо дали на някой му харесва или не нейното мнение.

 

 

 

Comments

comments