КПКОНПИ претендира над 1.1 млн. лв. от бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров

AB67355A-9708-4728-BD05-5BB50D8793D4_cx0_cy3_cw0_w1023_r1_s

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е предявила иска за 1.163 млн. лв. срещу бившия ръководител на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров и съпругата му Мария, съобщи сайтът „Лекс“.

Делото за конфискация е насрочено в Софийския градски съд за 10 февруари догодина. Основание за него са двете обвинения срещу Киров за присвояване на общо около 10 млн. лв. докато ръководеше разузнаването. Той има и една условна присъда за разгласяване на държавна тайна.

Антикорупционната комисия претендира още 1.534 млн. лв. от бившия подчинен на Киров в НРС Димитър Лидарев и съпругата му Екатерина. За едно с бившия шеф на службата двамата са подсъдими за присвояване на над 5.1 млн. лв. По това дело Софийският военен съд постанови 15 години затвор на Киров, а Лидарев получи условна присъда, след като в края на процеса пред първата инстанция направи самопризнания.

Военно-апелативният съд все още не е дал ход на това дело на втора инстанция, тъй като го спря за срок от 6 месеца заради влошеното здравословно състояние на Киров, който в края на м.г. получи микроинсулт. Това стана причина за спиране и на втория процес срещу бившия шеф на НРС, по който той е подсъдим за присвояване на още около 5 млн. лв. По него Киров е осъден на 10 години затвор, но и тази присъда не е окончателна.

Този казус вече се намира на трета инстанция и Върховният касационен съд преди дни е уважил протеста на прокуратурата срещу неговото спиране, уточнява „Лекс“. Основният мотив на върховните съдии е, че втората инстанция се е позовала на съедбно-медицинската експертиза за състоянието на Киров, приложена по другото дело.

Двата процеса са секретни и информацията за тях идва основно от прокуратурата. Според твърденията на разследващите присвояваните пари били представяни като разходи за дейност на службата, която обаче е била преустановена след присъединяването на България към ЕС. Тезата на обвинението е, че дори и след този момент в НРС всеки месец са се харчели суми от порядъка на 80 000 евро или 100 000 долара, но доказателства за разходите липсват.

 

Източник: Свободна европа

 

Comments

comments