Конгресът на социалистите: БСП с Нинова или БСП без Нинова?

0000407570-article2

БСП провежда днес своя 49-ти конгрес. Той трябва да започне в 10 часа. Дневният ред предвижда:обсъждане на политически доклад на Националиня съвет на БСП за  резултатите от проведените на 26 май 2019 година избори за членове на Европейския парламент и за задачите на БСП за участие в предстоящите избори за Местна власт; констатация за прекратяване на мандата на председателя на НС на БСП; стартиране на кампания за пряк вътрешнопартиен избор на председател на БСП.

Дневният ред трябва да бъде гласуван от конгреса.

С най-голямо напрежение се очакват коментарите и позицията по дадената от Корнелия Нинова оставка. Разделение има и по темата как да се избира следващият лидер на партията – от конгрес или пряко от всички членове.

Както „Благовеград нюз“ информира преди дни,  десетки партийни структури настояват Нинова да оттегли оставката си. Сред тях е и областната организация на социалистите в Пиринско, но има и противници на тази позиция – главно на нейни членове от Петрич, Сандански и част от Благоевград.

Със специално посланиие към Корнелия Нинова излезе и Стефан Данаилов, който е заместник-председател на БСП.  „Имам лична молба към Нинова да си оттегли оставката, това ще успокои партията. Има хора, които вече са заявили, че ще си върнат партийните книжки, ако тя остави партията на вътрешната опозиция – насред пътя. Срещу делегати на конгреса има заплахи да не я подкрепят. Този път Нинова трябва да мисли не за себе си, а за партията. Партията трябва да се съхрани, това е най-важното сега…..

Приличаме на един 136-тонен кораб, който 30-40 човека се опитват да го клатят, за да съборят капитана. Ако не дойдем на себе си, това ще се случи. Ако се отиде на война – това, което гласят опонентите, ще бъде страшно„,  написа Стефан Данаилов

Очаква се вътрешната опозиция да настоява конгресът да констатира оставката на Нинова. Такава оставка в писмен вид обаче няма. Нинова може да се откаже от емоционаллната си постъпка, заради развихрилите си скандали в партията.

За заседанието на конгреса има внесено проекторешение, което предвижда форумът да възложи на Нционалния съвет до три  месеца да приеме правила за провеждане на пряк избор на председател от всички членове на партията. Това ще даде възможност на Нинова да ръководи БСП, докато дойде време да се включи в новата надпревара за втори мандат, каквато заявка вече направи.

Известните  към момента претенденти за поста на Нинова: варненският депутат Красимир Янков, Валери  Жаблянов, бившите кметове Дора Янкова и Костадин Паскалев.

Според дневния ред на конгреса такава точка – за избор на нов председател, няма.

Но конгресът може да реши всичко.

Comments

comments