Конфликтът във Венецуела ескалира, цената на петрола ще се повиши

Reuters
Reuters

Армията насилствено отблъсна хуманитарна помощ насред сблъсъци с поддръжници на опозиционния лидер Хуан Гуайдо

 Армията на Венецуела влезе в сблъсък с поддръжници на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, настояващи да бъде допусната хуманитарна помощ през границата на страната в събота. Камиони от САЩ с храна и лекарства за обхванатата от криза Венецуела бяха насилствено отблъснати от границата и се завърнаха в складове в Колумбия. В сблъсъците ранените са десетки, а двама протестиращи са убити, предава Reuters.

Това е поредният епизод от напрежението там, което има риск да дестабилизира целия регион и оказва натиск върху цените на петрола, които вероятно ще растат през следващите месеци.

Миналата седмица военновъздушните сили на САЩ започнаха да превозват тонове хуманитарна помощ към колумбийския град Кукута на границата с Венецуела. Там се събират провизиите, които трябва да бъдат раздадени от поддръжниците на Гуайдо, когото САЩ признаха за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела. Хиляди протестиращи се събраха пред военната база в столицата Каракас в събота, настоявайки въоръжените сили да допуснат помощта.
От своя страна президентът Николас Мадуро се зарече да блокира помощта, която според него е излишна и незаконна. Той посочва като виновници за глада в страната американските санкции и вътрешните си врагове.
Последствията от конфликта са далеч извън Венецуела и северната част от Южна Америка. Страната е един от най-големите производители на петрол в света и основател на ОПЕК – организацията на държавите износителки на петрол. След последните развития на събитията там обаче САЩ наложиха санкции срещу Венецуела, които включват на първо място износът на суров петрол. Когато към това се добавят и ограниченията на Вашингтон срещу Иран, това води до недостиг на количества на световния пазар. „Петролните наличности ще бъдат ограничени поне до края на третото тримесечие“, заяви преди дни в интервю за Bloomberg изпълнителният директор на най-големият петролен търговец в света – Vitol Group. Това означава, че цените на петрола през идващите месеци ще се покачват.

Източник: Капитал

Comments

comments