Композитори избират между три текста за химн на Сандански

Konkurs_za_himn-600x203

Химнът е един от символите на града и общината. Конкурсът за избор на химн на Община Сандански протича в 2 /два/ кръга – избор на текст и избор на музика. Текстовите творбите бяха селектирани от специално сформирана комисия с председатели проф. Йордан Гошев – композитор, пианист и Красимира Кацарска  – писател, литератор, критик и членове:

-Валери Димчев – композитор, музикант;

– Христо Георгиев – поет, белетрист, журналист и издател;

 Зорица Органджиева – Зам.-кмет „Социални и хуманитарни дейности“ при Община Сандански;

Петя Костадинова – Мл. експерт „Култура и туризъм“ при Община Сандански.

Комисията определи 3 текста измежду 12 предложения, които да преминат на 2 етап на обявения конкурс за избор на Химн на Сандански.

Текстовете бяха избрани след оценяване от всеки член на журито по десетобална система, според критериите: Синтезиран израз на минало, настояще и бъдеще; Подчертани отличителни характеристики на град Сандански и местната култура; Използвани художествени изразни средства; Стилови изисквания за химн и графично оформление.

Авторите на избраните текстове са Юлита Златкова, Христина Димова и Илияна Тошева. Измежду тях единствено Илияна Тошева е родом от Сандански.

Следва втори етап от конкурса – подаване на предложения за музика. Композиторите трябва да изберат един от трите одобрени текста, върху който да напишат музика за Химн на Община Сандански.

Одобрени текстове!

Предложенията за музика трябва да бъдат в нотно изписване за пиано/партитура, глас и демо запис/. Музикалните произведенията следва да бъдат специално написани за конкурса.

Срок за подаване на музикалните творби: от 19 март до 10 май.

Музикалните произведения се депозират в деловодството на Община Сандански на адрес – гр. Сандански 2800, бул. Свобода № 14. Възможно е изпращане с куриер. Работно време на Центъра за административно обслужване – от понеделник до Петък: 08:00 ч. – 17:00 ч. (без прекъсване).

Предложенията се предоставят в плик, който включва комплект от:

  1. Заявление по образец – Изтегли
  2. декларация за авторство /образец/- Изтегли
  3. творческа биография
  4. отделен, ненадписан и запечатан плик, в който се поставят:
  • CD с демо запис на музикатa – пиано/партритура и глас
  • Нотно изписване на музикатa – пиано/партритура и глас
  • Избрания вариант на текст

До 17 май комисията ще селектира три цялостни произведения /музика и текст/ за химн на Сандански.

Предложенията на комисията ще бъдат обсъдени и гласувани от граждани на община Сандански.

А финалното решение ще вземе Общинският съвет – Сандански, който трябва да утвърди едно от предложенията за химн на гр. Сандански.

Вашето произведение може да се превърне в част от историята на община Сандански!

 

Comments

comments