Комисията за защита на потребителите: Бъдете внимателни с обещанията за подаръци при представяне за продажба на скъпи стоки

изтеглен файл

Комисията за защита на потребителите предупреди да се внимава с обещанията за подаръци при представяне за продажба на скъпи стоки. Нейният председател Димитър Маргаритов в съобщение до медиите посочва, че все по-често се предлага продажба на стоки извън търговски обекти по време на презентации в зали.

Особено по-възрастни хора получават примамлива покана да посетят тези представяния, като идеята е те, дори и нищо да не си закупят, ще получат някакъв подарък. Понякога и чисто социални са движещите сили – за общуване. Така хората отиват на тези презентации, където с много красиви думи те могат да бъдат подведени да си закупят неща, които не са им необходими. Или пък да се предоверят на внушенията за качествата на тези продукти – особено, ако говорим за ефекта по отношение на здравословното състояние, и да решат да си ги вземат. Впоследствие обаче да установят, че или нямат нужда от тях, или че далеч не са чак толкова голяма панацея, за каквато се представят тези продукти“, обясни Маргаритов.

В случаите на търговия извън търговски обект, потребителите имат право на отказ в 14-дневен срок от нейното закупуване, както и да получат обратно парите си в същия срок, след като я върнат на търговеца.

Особено внимателно  трябва да се подхожда в случаите, когато закупуването на стоки от презентации е съпроводено с отпускането на заеми, подчертават от Комисията за защита на потребителите.

Comments

comments