Комисията по транспорт на ЕП одобри реформата на сектора на автомобилния транспорт

 

  • Подобрени условия за работа на превозвачите
  • Ясни правила за командироването на превозвачи
  • По-добро прилагане на правилата за борба с незаконните практики

В понеделник комисията по транспорт на ЕП подкрепи споразумението с европейските министри за важна реформа на сектора на автомобилния транспорт.

Изменените правила за командированите превозвачи, времето за почивка на превозвачите и по-стриктните правила за каботаж (временно превозване на стоки от превозвачи, установени извън приемащата държавата членка), имат за цел да прекратят нарушенията на конкуренцията в транспортния сектор и да предоставят по-добри условия за почивки на превозвачите.

По-добри работни услови за превозвачите

  • Новите правила ще помогнат за гарантирането на по-добри условия за почивка на превозвачите и ще им позволят да прекарват повече време у дома.
  • Предприятията ще трябва да организират разписанията си по такъв начин, че международните превозвачи да имат възможност да се прибират у дома на редовни интервали (на всеки три или четири седмици в зависимост от работния график).
  • Задължителната почивка в края на седмицата, известна като редовната седмична почивка, не може да бъде взета в кабината на превозното средство. Ако тази почивката се взема извън дома, то настаняването трябва да бъде платено от компанията.

По-справедлива конкуренция и борба с незаконните практики

  • Тахографите на превозните средства ще се използват за регистрация на преминаването на граници, с цел борба с нарушената.
  • Съществуващите лимити за каботаж остават в сила (три операции в рамките на седем дни)
  • С цел предотвратяване на системния каботаж, ще се въведе „срок на прекъсване“ от четири дни преди извършването на по-нататъшни каботажни операции в рамките на същата държава със същото превозно средство.
  • За справяне с проблема с т. нар. фирми „пощенски кутии“, транспортните дружества ще трябва да провеждат значителна част от дейностите си в държавата на регистрация. Новите правила също ще изискват връщането на камионите в държавата на оперативния център на компанията на всеки осем седмици.
  • Тъй като все по-често се използват микробуси за предоставянето на международни транспортни услуги, леките търговски превозни средства над 2,5 тона също ще трябва да отговарят на нормите на ЕС за транспортни оператори и ще трябва да бъдат оборудвани с тахограф.

Ясни правила за командироването на превозвачите

  • Новите правила за командироването на превозвачи ще дадат ясна правна рамка с цел предотвратяване на на различни национални подходи и гарантиране на справедливо заплащане за превозвачите.
  • Правилата за командироване ще се прилагат върху каботажните и трансграничните операции, с изключение на транзит, двустранните операции и двустранните операции с едно допълнително натоварване или разтоварване във всяка посока (или нула на отиване и две на връщане).

Потвърждавайки решението си от януари, комисията по транспорт и туризъм на ЕП подкрепи на второ четене трите досиета от пакета за социално законодателство и достъп до пазара. Предложенията на докладчиците бяха приети без изменения с:

30 гласа „за“, 19 гласа „против“ и 0 гласа „въздържал се“ за правилата за командироването на шофьорите.

33 гласа „за“, 15 гласа „против“ и 1 гласа „въздържал се“ за правилата за периодите за почивки

33 гласа „за“, 16 гласа „против“ и 0 гласа „въздържал се“ за правилата за достъп до пазара и каботаж.

Предварителното споразумение вече беше постигнато между Финладското председателство на Съвета на ЕС и Европейския парламент през декември 2019 г. Комисията по транспорт първо подкрепи споразумението със Съвета на министрите на 21 януари. Съветът от своя страна одобри пакета на 7 април.

Следващи стъпки

Целият Парламент ще гласува реформата по време на юлската пленарна сесия. Новите правила ще се считат за одобрени, ако не бъдат гласувани изменения с абсолютно мнозинство на пленарната сесия (т.е. с поне 353 гласа).

Правилата за командироване ще се прилагат 18 месеца след влизането в сила на правния акт. Правилата относно времето за почивки, което включва прибирането на превозвачите, ще се прилагат 20 дни след влизането в сила на акта. Правилата относно връщането на камионите и други промени в правилата за достъпа до пазара, ще се прилагат 18 месеца след влизането в сила на акта относно достъпа до пазара за превози на товари.

Comments

comments