Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП настоява за бързо присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство

shengen-1

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент  настоя  за бързо присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство.  Евродепутатите  подчертават, че подходът в две стъпки – първо приключване на проверките на вътрешните морски и въздушни граници, последвано от спиране на проверките на вътрешните сухопътни граници – би представлявал редица рискове и би могъл да окаже отрицателно въздействие върху бъдещото разширяване на Шенгенското пространство. Следователно решението трябва да бъде взето под формата на единен правен акт.

Членовете на комисията по граждански свободи подчертават, че Шенгенското пространство е уникално споразумение и едно от най-големите постижения на ЕС. Отлагането на пълното присъединяване на България и Румъния доведе до негативни последици не само за двете страни, но и за ЕС като цяло.

Членовете на ЕП призовават министрите на ЕС да вземат решение за присъединяването на Хърватия към Шенген, веднага щом бъдат успешно изпълни необходимите критерии.

Докладчикът, българският евродепутат Сергей Станишев  заяви: „Днес комисията по граждански свободи потвърди, че България и Румъния трябва да станат пълноправни членки на Шенгенското пространство и отхвърлиха частичното присъединяване първо чрез въздушни и морски граници, и евентуално после чрез сухопътни граници. Този „двуетапен“ подход създава опасен прецедент, който не само не притежава правно основание, но и води до редица икономически, социални и политически недостатъци за ЕС. “

Очаква се Парламентът да гласува доклада през декември.

Comments

comments