Колко всъщност работи българският парламент

Георги Кожухаров

Много е важно парламентът да работи в кризата“ – това е един от основните аргументи на управляващите, заради които не трябвало да има предсрочни парламентарни избори, които минават през разпускане на 44-ото Народно събрание, доверието в което е традиционно ниско, и служебно правителство.

 

Всъщност и в началото на кризата заради коронавируса парламентът не работеше редовно – след обявяването на извънредното положение депутати приеха извънреден закон с мерките, част от текстовете в който бяха писани „на коляно“ при второто четене в правната комисия, и се саморазпуснаха с решение да даряват заплатите си. Новообявените мерки не минават през решения на парламента, а раздаването на пари най-често става през постановления на правителството на Бойко Борисов, а не през актуализация на бюджета от депутатите.

 

Основната законодателна инициатива, по която работиха всички партии през изминалия сезон – промените в Изборния кодекс, претърпя фиаско, тъй като дори и в ГЕРБ имаше разнобой дали гласуването да е само с машини, или да има и хартиени бюлетини.

 

Лоши практики

 

Освен обичайните случаи, в които Народното събрание става арена за „престрелки“ между политическите опоненти, и през изминалата парламентарна сесия не липсваха скандали заради лошите законодателни практики. Дежурните караници между управляващи и опозиция минаха през теми като водната криза в Перник, несъбраните хазартни такси, публикуваните от прокуратурата записи на президента и чатове на негови съветници, смените на някои министри, протестите, исканията за оставките на премиера и главния прокурор и др., но напрежение имаше и заради практиката на ГЕРБ да прокарва важни законодателни инициативи през преходни и заключителни разпоредби на други закони преди второ четене.

Чрез тази законодателна практика управляващите се опитаха да „отвържат“ фиксирания на 1.95583 лв. курс лев – евро при влизане на страната ни в т.нар. чакалня за еврозоната, което породи безпокойство и се наложиха совалки в парламента и изрично решение, че България преговаря само при този курс.

 

Със завидна скорост за 22 дни в началото на годината бе приет спешният законопроект на Валери Симеонов за премахване на частните лотарии, по който депутатите не спориха, макар да стана повод за доста критики.

 

Работата в числа

 

Макар и по време на извънредното положение да имаше няколко заседания на парламента до почти полунощ, през изминалия парламентарен сезон много често депутатите приключваха работа по-рано заради по-кратък дневен ред и липса на законодателни инициативи. Според справка на Народното събрание от януари до края на юли т.г. на 75 заседания са приети 72 закона, 92 решения и две обръщения и декларации.

 

При парламентарния контрол са зададени 774 въпроса и 35 питания към министрите, от които 660 от БСП. Премиерът почти не е идвал в Народното събрание, дори и за смяна на министри.

 

Депутатите са в лятна ваканция до 2 септември. Имаше опит тя да бъде прекъсната за извънредно заседание по искане на БСП за изслушване на премиера Борисов, което представители на управляващите от ГЕРБ и патриотите провалиха, като не дойдоха на работа.

 

От тази седмица те трябва да работят в новата зала в бившия партиен дом, ремонтът на която струва около 44 млн. лв. Ако не се стигне до внасяне на проект за нова конституция, което ГЕРБ се опитва, и оставка на правителството, приоритети в новия сезон на парламента ще бъдат промените в Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване, както и приемането на бюджета за догодина.

 

 

 

 

Източник:dnevnik.bg

Comments

comments