Колапсът с електронните винетки

rabotiat-li-terminalite-elektronni-091

 

Три дни след въвеждането на електронните винетки настъпи хаос. Оказа се, че няма кол-център, започнаха измами с конвертирането от хартиени в електронни винетки, недостиг на апарати за закупуването им, грешки в системата. Липсата на обратна връзка с клиенти, стотици сигнали за технически и организационни проблеми доведоха до отмяната на новите винетни стикери до 15 януари, съобщиха от АПИ.

Шофьори се оплакват, че не могат да си купят електронни винетки по граничните пунктове в страната.

На ГКПП „Калотина“ на влизане в страната от Сърбия терминал няма. Това принуждава всички водачи, които влизат и искат да пътуват по пътищата ни и нямат валидни винетки да пътуват незаконно.

На ГКПП „Капитан Андреево“ има работещ терминал за дигитални винетки, граничният пункт „Лесово“ също има работеща машина, но тя не е свързана, а на ГКПП „Малко Търново“ терминал все още не е доставен.

 

След въвеждането на новата услуга от началото на годината, стана ясно, че тя не работи добре и голяма част от шофьорите не могат да си платят за движението по републиканската пътна мрежа. След като директорът на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) , обикаляше студиата, за да увери гражданите как системата функционира и всичко е наред, настъпи истински хаос и срив в системата.

Следва като граждани да си зададем редица въпроси :

Беше ли уредено коректно въвеждането на електронните винетки или бързахме да усвоим средства, без да бъдат изпипани до край нещата? Защо беше нужно да стартира продажбата на електронни винетки от 1-ви януари, след като няма монтирани нужните за тази дейност терминали? Защо няма разяснителен материал, относно начина на функциониране на новите винетни стикери, при положение, че не всички граждани имат достъп до интернет и съответно сайта на АПИ? Как биха се справили възрастните хора с електронната система на модернизираните стикери? По какъв начин електронната винетка ще улесни гражданите, сравнение с хартиената ? Нужно ли беше създаването на нова структура – ТОЛ Полиция и назначаването на над 900 души, за заплащането на които е нужно да се „бръкне“ в джоба на данъкоплатеца? Ще бъде ли ефективна новата ТОЛ система и по какъв начин ще е в полза на обществото?

Екипът на Благоевград нюз се опита да се свърже с Директора на Областно пътно управление – Благоевград – Иван Кунев, но ни беше отказан коментар по темата.

Оказва се,че системата е била в тест период от 18 август и до пускането й е минала през редица тестове, включително и със съдействието на Световната банка. Въпреки това този срок очевидно е бил недостатъчен, щом ден след пускането й в приложение настана пълен хаос с функционирането.

Обществената поръчка е на стойност 7,2 млн. лева без ДДС и е за срок от 3 години.

Процедурата е по договаряне без предварително обявление по ЗОП – чл.18 ал.1 т. 8, тъй като поръчката може да се реализира само от „Борика“ АД, въз основа на изключителните права на дружеството, съгласно издаден от БНБ лиценз.

Днес в официално изявление Директорът на Националното ТОЛ Управление в АПИ – Антон Антонов обяви, че до средата на другата седмица ще бъдат монтирани терминали за е-винетки на всички ГКПП.

Ето и неговото изявление :

„До средата на другата седмица ще бъдат инсталирани 37 терминали за самотаксуване за купуване на електронна винетка на всички гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП). Това съобщи в сутрешния блок на БНТ “Денят започва” Антон Антонов, директор на Националното тол управление (НТУ). От понеделник разширяваме разпространителската мрежа за продажби на електронни винетки на каса в брой в големите вериги бензиностанции, Български пощи и други обекти, съобщи Антонов. Той посочи, че в момента винетка може да се купи по няколко различни начина – чрез сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение, терминалите за самотаксуване и на каса в брой в Областните пътни управления и обектите на А1.“

„Вече са монтирани и работят 7 терминали за самотаксуване на ГКПП “Капитан Андреево” и 4 на “Дунав мост – Русе”. Днес предстои инсталирането на машини на ГКПП “Кардам” и ГКПП “Дуранкулак”.“

„Искам да успокоя хората, които са купили по няколко пъти електронна винетка с един и същи срок на валидност за един и същ автомобил, че парите им ще бъдат върнати, каза още Антонов.“

„Проблемът с множеството конвертирани хартиени винетки на един регистрационен номер не е проблем в системата – някой недобросъвестен гражданин ни е тествал, заяви Антон Антонов. Той обясни, че над 30 000 са случаите на дублиране на конвертирана винетка за един и същ автомобил, а над 10 000 са опитите за валидност на винетката след 2020 г.“

„Даваме толеранс за шофьорите докато свикнат с новата система. Гражданите са добросъвестни и си купуват винетки, не очакваме загуби, коментира още директорът на НТУ. До края на работния ден на 3 януари са продадени близо 57 000 е-винетки за над 4 млн. лв.“

Екипът на Благоевград нюз ще следи темата и ще очаква отговора на компетентните институции.

 

 

 

 

 

Comments

comments