КНСБ предлага България да ратифицира конвенцията срещу насилието на работното място

showthumb.php

Конфедерация на независимите синдикати в България изпрати преди дни писмо до Министерството на труда и социалната политика, с което предлага на правителството и Народното събрание да се ратифицира конвенция 190 на Международната организация на труда, която третира ненасилието и тормоза на работното място. Решението за това е взето на последното заседание на КС на КНСБ, обяви вицепрезидентът на конфедерацията Чавдар Христов по време на дискусия „Равното участие на жените във всички сфери на живота – принос за цялото общество“.

Форумът бе организиран от КНСБ, Синдиката на българските учители (СБУ) и Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ), чийто председател Екатерина Йорданова е сред участниците в комисията на МОТ, изготвила Конвенция 190.  Освен нея участие взеха председателят на СБУ Янка Такева, зам.-кметът на София Дончо Барбалов, Татяна Кметова – Център за изследвания и политики за жените и др.

Конвенция 190 на МОТ е изцяло ново международно трудово право. То може да обогати националното законодателство, така че работното място да бъде освободено от насилие и тормоз. Един от  факторите за тези проблеми е и разделението на половете, каза още Чавдар Христов и обясни, че в момента екип на КНСБ работи да дешифрира посланията , за да се реализират тезите на конвенцията в нашето законодателство.

Ще се ангажираме да доведем докрай ратифицирането на Конвенцията, каза Екатерина Йорданова. Според нея следващата година може да бъде посочена като срок за това, тъй като тогава се навършват 100 г. от участието на България в МОТ.

Янка Такева, която е и председател на женския форум Парламент 21 век посочи, че са необходими повече законодателни инициативи по проблемите с равенството между половете и домашното насилие. Тя цитира изследване, според което всяка четвърта българка се страхува да се прибере вкъщи. Защо жените в парламента са толкова малко – само 24,2% или 58 от 240 народни представители, попита Такева. Само четири от големите областни градове се ръководят от жени, а в общинските съвети жените са средно 30 на сто. Тя даде за пример КНСБ, в която жените са 51,49 на сто, а сред председателите на регионалните съвети дори са 65,4 процента.

По думите й жените са тези, които работят, а мъжете управляват и във феминизираните отрасли има насилие, дискриминация, неуважение на труда, лош имидж и авторитет на жените и то в сектори, които обществото трябва да носи на ръце. 25% от жените-глави на семейство са по-бедни от мъжете-глави на семейство и то при положение, че първите са с по-висок образователен ценз и много компетенции, посочи още Такева и призова дамите сами да извоюват политики, които са в интерес не на жената, а на обществото като цяло.

Спрямо Великото Народно събрание жените в парламента са се увеличили три пъти. Процесът е бавен, но броят расте, посочи Татяна Кметова и даде за пример, че расте и броят на дамите, които ръководят министерства. По правило на мъжете обаче се падали по-леки ресори. Дончо Барбалов пък даде пример с разпределението между половете и в Столичната община. От 59 търговски дружества към нея, 21 се управляват от дами, а в управата на 56 от тях има жени.

 

Comments

comments