КНСБ: 70% от българите получават под средната работна заплата за страната

„През септември се наблюдава ускорено нарастване на цените. Всички сме свидетели, че крайните цени в големите търговски мрежи са нараснали с почти двуцифрени проценти на основни хранителни стоки. Освен това нарастват цените на електро- и топлоенергия. Всичко това доведе до нарастване на необходимия нетен месечен доход за един работник, живеещ сам”, обясни Виолета Иванова от Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ пред Нова телевизия.

През септември необходимият нетен месечен доход е достигнал 1103 лева за едно лице по потребителска кошница, която е изчислена за живеещ сам. За тричленно домакинство нетният доход е 1985 лв., което означава със 100 лева нарастване от началото на годината.

„Около 30% от работещите в България получават средна и над средната работна заплата. Всички останали получават работна заплата под средната. Тоест 2/3 от българите получават работна заплата под средната за страната – 1525 лв. Това означава, че от тях 500 000 са на минимална работна заплата. Това са данни на НСИ. На този етап минималната работна заплата покрива 50% от необходимата работна заплата”, посочи още Иванова.

Всички, които получават минимална работна заплата, за КНСБ са работещи бедни. От Синдиката са изчислили, че за тричленно домакинство, всеки един от възрастните трябва да получава минимум 992 лв.

Comments

comments