Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов: Това бе трудно за мен решение

6804

Кметовете от БСП, членове на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), днес напуснаха заседанието на Общото събрание на организацията. Предложението бе направено от кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов, който е и член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините.

В специално за „Благоевград нюз“ интервю, Владимир Москов* поясни:

Поводът за всичко това, за оттеглянето ни от Управителния съвет на Сдружението, е че от няколко месеца настояваме за изготвяне на правила и обективни критерии за разпределение на средствата, отпускани с постановление на Министерския съвет за общините. Такива до момента не са приети, поради това днес изразихме своето несъгласие  и завяваме, че  ние членовете на Управителния съвет, които сме от квотата на БСП, оттегляме участието си в неговата работа.

Но само на Управителния съвет, а не на цялото Общо събрание, така ли?

Не, не. Ние призовахме  днес на Общото събрание всички членове, които са делегати в него и са от БСП, да напуснат Общото събрание. Не да напуснат Сдружението, а да се оттеглят от работата на днешното Общо събрание. Ние не напускаме Националното сдружение. Просто искаме да дадем знак, че трябва да има чуваемост, равнопоставеност, обективност при разпределяне на допълнителни средства от държавния бюджет.

Колко сте членовете на Управителния съвет от квотата на БСП?

Ние сме петима

От колко  общо?

От общо 23 членове на УС на НСРОБ,  петима сме от БСП.

С други думи, днес Вие не участвахте в работата на Общото събрание на НСОРБ…

Ние се регистрирахме, бяхме в началото, чухме отчета за 2018 година на председателя на Сдружението и отчета на Контролната комисия и след това в дискусиите обявих тази си позиция.

Според предварителната програма на форума, кметът на Самоков Владимир Георгиев трябваше да води една от дискусиите…

Не,  оттеглихме  се, излязохме всички, които имахме ангажименти.

Не сте там на място…

Не, напуснахме всички. И делегатите напуснаха.

Какво очаквате след тази стъпка?

Да се надяваме, че ще се отвори системата, малко да се вслушваме в гласа на Сдружението. То натрупа капацитет, опит, това са все пак 23 години дейност, в които има родени много ценни идеи и предложения. Всяко управление бърка за това, че иска да използва политически Сдружението, а не го използва с капацитета и с идеите, които предлага. Това не се отнася само до разпределение на финанси, това е свързано и със законотворчество, с решаване на проблемите на хората по места. Защото ние кметовете и общинските съвети сме най-близката власт до хората. Много пъти сме го казвали.

Според кмета на Бургас Димитър Николов, цитирам агенция „Фокус“: Вашето „решение не е взето в залата, а е взето някъде другаде“

Не,  не е взето на друго място, а е взето от членовете на Управителния съвет и нашите  делегати. Ние се събирахме заедно преди началото на Общото събрание и тъй като в рамките на 4-5 месеца поставяме въпроса, че трябва да предложим на Правителството правила и обективни критерии и …. имаше ослушване!

А не губите ли от напускането, дори от факта, че се проведоха срещи с ключови министри от Правителството, вземат се решения, публикувани бяха вече някои приети документи от Общото събрание?

Ами ние вече 23 години взимаме такива решения. Ние също така подписваме споразумение с Правителството, но много дребни неща се решават в общините. Не се решават кардинални неща, свързани  с финансирането, със сериозен приходоизточник на общините. Общините се декапитализираха. Така, че решението го взехме ние вътре в Сдружението.  Най-лесно е да кажеш, че решението е взето отвън. Взехме го единодушно, всички ние – делегатите и членовете на Управителния съвет от квотата на БСП. Колегите са разочаровани и това не само общини на БСП, това са 88 общини, в които не е дошла нито една стотинка по Постановление.

Да разбирам ли, че с Вас напуснаха и други или..?

Към момента не мога да кажа,  но фактът, че нямаше някакви други реакции, освен изявления от представители на управляващите в Сдружението, говори много. Но да Ви кажа, това е трудно решение за мен, специално. Най-малкото защото аз съм от създаването на Сдружението и опитах всичко възможно в тези 4-5 месеца, на базата на опита да намерим решение, защото повечето колеги са с по-малко мандати, само с колегата от Монтана имаме повече опит – той е 5-ти мандат, а аз – 6-ти мандат кмет. Та за мен е много трудно решение, защото знам, че и в други години политически се е действало, по някакъв начин са се отивали да използват Сдружението. И се опитвах да подскажа, това беше още през септември – октомври, че трябва да се намери решението, че има недоволни общини, че там също има хората, не са само от БСП. Дайте да намерим някакви принципи и правила,  да  ги предложим. Не че държавата  не може да си разпределя средства целенасочено,  но все пак да има някакъв баланс. Това са държавни пари, не са партийни пари. Ето от тези 547 812 000  лева – в общини, управлявани от кметове на БСП или подкрепени от БСП са отишли близо 11 млн. лева, останалите са за ГЕРБ, ДПС и т.н.

И понеже знам за какво става въпрос, знам, че нашето решение ще бъде политизирано, опитвах се до последно да приемем някакви правила. Но днес след моето изявление, кметът на Плевен, който преди това беше председател на Общинския съвет, той също е от старите общинари, подчерта моя опит и авторитет и призова  да не се допусне напускане. Изключително висока оценка за моята работа и експертиза  даде и кметът на Бургас – Николов. А аз когато им говорех, те се ослушваха и …..слушаха друго място.“

 *Владимир Москов управлява община Гоце Делчев шести мандат. Той е един от създателите на Националното сдружение на общините в България, член е на неговия Управителен съвет. Представлява българските местни власти в Комитета на регионите в Брюксел.

Снимка:БГНЕС

Comments

comments