Кметът на Кресна с жалба до Главния прокурор

1435302948

Неправомерно са дерегистрирани 360 души като гласоподаватели

Кметът на община Кресна с жалба до Главния прокурор заради неправомерно дерегистриране на 360 души от списъците за гласуване.
Областният управител на Благоевград се опитва да се намеси в изборния процес

Изпълняващият длъжността кмет на община Кресна Петър Петров изпрати жалба до Главния прокурор във връзка с дерегистрирането на 360 души от избирателните списъци за Местни избори 2019 г. в населените места от общината.

 „Обръщам се към Вас с настоящата молба във връзка с предписание на областния управител на област Благоевград г-н Бисер Михайлов да бъдат дерегистрирани 360 лица от избирателните списъци в община Кресна“, пише в жалбата си Петров.

 „През последния месец община Кресна стана арена на грозни сцени.   Служители на полицейското управление в града и РУ на МВР – Сандански буквално тормозеха гражданите на общината- изсипваха се в къщите им, включително и в тъмната част на деня, и ги засипваха с въпроси, които нямат никакво отношение към проверката.

 Всякакви хора бяха принуждавани да подписват документи по петнадесет пъти, независимо дали са собственици на имоти, в които са регистрирани лица по настоящ адрес“, добавя Петър Петров. Той пише още, че след като жителите на общината са се обърнали към медиите, проверките внезапно са спрели, но е започнал административен натиск от страна на областния управител на област Благоевград.

 В жалбата си Петър Петров пише още, че правото да избираш и да бъдеш избиран е висша демократична ценност и пристъпването към дерегистрация от избирателните списъци, без предоставяне на категорични доказателства за незаконосъобразност, е абсолютно недопустимо.

 „Отказът на областния управител да ми предостави доклада за извършените проверки, въз основа на който е поискано лицата да бъдат дерегистрирани и отправянето на такова искане два дни преди изборите- по същество е директен опит за намеса в изборния процес“, категоричен е Петров.

 В писмото си изпълняващият длъжността кмет на общината заявява, че в община Кресна не са извършени никакви закононарушения във връзка с регистрация на лица по настоящ адрес и законът е спазен стриктно.

 Припомняме, че през изминалите седмици служители на РУ Сандански правеха проверки на документите на жители на общината. Тогава кандидатът за кмет на общината и досегашен градоначалник Николай Георгиев и жители на общината обясниха, че тези проверки са абсурдни, защото живеят на адресите си, непознати хора не са виждали в града, а проверките се правят по време на предизборната кампания.

 „Избирателните списъци и регистрацията на гласоподавателите е извършена преди шест месеца и държавата имаше всички инструменти да провери кой и как се е регистрирал в този период, а не да го прави в седмицата преди изборите“, каза тогава Георгиев./Епицентър

Comments

comments