След петричкия кмет и този на Раднево поискал увеличение на заплатата си, в условия на извънредно положение

Кметът на Раднево Теньо Тенев, издигнат от ПП ГЕРБ,  също иска да си вдига заплата, независимо от  пандемията от COVID-19, очертаващата се рецесия и прогнозния бюджетен дефицит от 3,5 милиарда лева.

Тенев е вторият градоначалник, издигнат от ГЕРБ, за когото става ясно, че си актуализира заплатата. Кметът на Петрич Димитър Бръчков е първият, за когото стана публично известно, че желае да си актуализира възнаграждението с 400 лв.

Бръчков е поискал заплата му да стане 3000 лв. след увеличени от 400 лв. Тенев е по-скромен. Той иска увеличение със само 7% на заплатата си, която към момента е 2420 лв. След актуализацията тя би достигана 2590. Увеличението със 170 лв. изглежда, като проява на скромност с оглед на исканата от Бръчков заплата от 3000 лв.

Ситуацията на Тенев обаче е по-различна. Общинската болница в града му изпадна в тежка финансова криза. От части и заради лошото управление и липсата на контрол от страна на
принципала – община Раднево. Въпреки плачевните резултати, Тенев явно счита, че заслужава увеличение и предлага такова.

Скандалът с болницата избухва на 23 февруари тази година, когато директора на  лечебното заведение д-р Мая Узунова е задържана при акция на ДАНС и прокуратурата.
Заедно с нея са задържани още няколко служители, сред които секретарката ѝ, шофьора ѝ и главната счетоводителка на болницата. На 24 февруари Окръжният съд в Стара Загора наложи мярка за неотклонение задържане под стража на Узунова и двама от колегите й.

Само на главния счетоводител на болницата е наложена мярка за неотклонение домашен арест. Узунова и колегите ѝ са обвинение в длъжностни престъпления, сключване на фиктивни договори с цел източване и пране на пари. Разследващите работят по хипотезата, че са раздавани заплати от по няколко хиляди лева на служители, които не са нито лекари, нито медицински персонал. В същото време друга част от служителите не са вземали заплати от около 3 месеца. Задълженията на болницата са между 1,4 и 1,6 милиона лева. От тях около 800 000 са задължения за заплати и осигуровки.

Сигналът за злоупотребите в лечебното заведение от кмета на Раднево Тенчо Тенев. Според бившият общински съветник Красимир Съвлеков, кметът е бил принуден да го подаде от 9 общински съветници, които са блокирали гласуването на общинския бюджет, заради нередностите в болницата. Тенев кара вече втори мандат. Преди това е зам. кмет на д-р Юлиан Илчев.

Скандална подробност, разкрита от Биволъ е, че Тенев е знаел за злоупотребите в общинската болница в Раднево, за това свидетелства аудио запис от времето, преди местните избори от 2019 г., изпратен до редакцията на разследващия сайт.

В разговор със зам. кмета по финансите Димитър Желев, който се случва пред трети лица, Тенев заявява:
„ТТ: Преди изборите да тръгна да кажа, к‘во? Да закриваме градините? Оставате… чак толкова не съм очаквал, ама…
ДЖ Кметът ако го каже пред всички решението, той е ужасяващият виновник! Един човек
може ли да носи целия кръст?

ТТ: Начи ние тези неща ги знаем от две години! Един месец говорим за болницата, целият град знае! Вие да сте видели в социалните мрежи писано, да се видели някакво напрежение в хората? (..не се разбира) общината… Тоест за какво говорим? Че един кръг хора, включително и наши приятели, те гледат да вземат едни хубави заплати…“

Въпреки катастрофалните последици от управлението си и Тенев решава, че заслужава да взема „една хубава заплата“ и предлага увеличението й.

Докато Тенев управлява община Раднево, съпругата му Светла Тенева е кметски наместник в село Рисиманово, което се намира в същата община. При предходния му мандат Тенев заварва съпругата си на този пост и я оставя да управлява населеното място. След последните местни избори ситуацията се повтаря. Комисията за конфликт на интереси обаче не откри порок в спорната ситуация. За момнета няма яснота дали и заплатата на Светла Тенева ще бъде индексирана по модела на съпруга й.

Comments

comments