Кирил Петков: Най-накрая имаме механизъм за контрол над главния прокурор

Премиерът Кирил Петков се похвали с финална версия на плана на възстановяване, в който е предвиден механизъм за контрол над главния прокурор и реформа на антикорупционната комисия. В началото на правителственото заседание Петков обяви, че ще има съдия, който временно ще заеме ролята на разследващ прокурор и след това ще бъде върнат като съдия.

 

„Върховенството на закона е сложено на пиедестал и е голям приоритет. Най-накрая имаме механизъм, който засилва контрола върху главния прокурор. Това ще става със съдия, който временно ще вземе ролята на разследващ прокурор, а след това ще бъде върнат като съдия, така че да няма конфликт на интереси. Едновременно с това правим реформа и в антикорупционната комисия и големи реформи в процесите на извършване на обществените поръчки. Това беше огромен проблем в предишните управления на България“, заяви премиерът, цитиран от БТА.

 

Засиленият контрол върху работата на главния прокурор беше едно от условията на Европейската комисия по изготвянето на плана за възстановяване на България. В началото на годината министърът на правосъдието Надежда Йорданова даде знак, че се работи именно в тази насока, като предложението на Европейската комисия е било разследване срещу главния прокурор да се води от съдия-следовател. Тъй като подобна фигура няма сред българските магистрати, екипът на правосъдното министерство работеше върху вариант това да е съдия, прокурор или следовател.

Петков не даде подробности какви реформи са разписани за антикорупционната комисия. Тази тема беше една от водещите при преговорите за съставяне на правителство, като в коалиционното споразумение е записано, че тя ще бъде разделена на две – за конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество. В средата на януари бившият главен прокурор Сотир Цацаров, който оглавяваше антикорупционната комисия, подаде оставка, считано от 1 март. Оттогава комисията се ръководи от изпълняващ длъжността – доскорошният заместник на Цацаров – Антон Славчев. Досега управляващите не са давали сигнал кога ще открият процедура за нов началник на звеното, както и кога ще придвижат реформата по тази тема.

Междувременно следващата седмица Висшият съдебен съвет (ВСС) ще разгледа искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за отстраняване на главния прокурор. Дебатите досега по темата показват, че мнозинството в съдебния съвет е зад Гешев и до решение за отстраняване няма да се стигне.

 

Comments

comments