Кирил Десподов е Футболист номер 1 на България за 2018 г.

768x432

Футболистът на ЦСКА Кирил Десподов, родом от град Кресна, е големият победител в анкетата за Футболист номер 1 на България на 2018 година. Атакуващият играч на „червените“ се пребори със сериозната конкуренция на вратаря на Славия Георги Петков, който остана втори, и Тодор Неделев от Ботев Пловдив, наредил се трети, предаде Gong.bg и Lex.bg

58-ото издание на анкетата бе много оспорвано, а разликата между призьорите е изключително малка. 22-годишният Десподов събра 159 точки от журналистическия вот, докато 42-годишният натрупа 151 точки. Неделев получи – 149.

В традиционната анкета участваха 118 спортни журналисти, представители на 48 медии. Любопитен факт е, че за първи път от 19 години насам челната тройка е заета от изцяло български футболисти. Последният такъв случай датира от 1999 година, когато топ 3 изглежда по следния начин – Сашо Александров, Станимир Стоилов и Димитър Бербатов.

Стилната церемония, на която бяха отличени всички призьори в отделните категории, се проведе в Централния военен клуб в столицата. На нея бе отличен  и номер 1 сред треньорите. Националният селекционер Петър Хубчев пребори конкуренцията на Димитър Димитров-Херо, който през изминалата година изведе Лудогорец до титлата и Златомир Загорчич, направил така, че Славия да вдигне Купата.

По традиция бе връчен и призът за Най-добра футболистка на България, а отличието за 2018-а бе присъдено на Евдокия Попадинова.

„Честита Нова година. За мен е чест да получа тази награда, но трябва да кажа, че и Георги Петков, и Тодор Неделв бяха на ниво и заслужаваха. Благодаря на колегите ми от ЦСКА. Това е колективен спорт. Благодаря на семейството и приятелката ми, че са до мен. Благодаря на ръкводоството на ЦСКА и феновете за подкрепата и доверието. Благодаря на всички мои треньори досега, всеки ми е помогнал да развия качествата си. Много труд хвърлих и се радвам, че получавам тази награда. Ще съм щастлив, ако мога да я заменя за титла с ЦСКА и класиране на Европейско с националния“, каза победителят в анкетата, събрал 159 точки.

Наградата бе връчена от президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов.

Второ място – Георги Петков (Славия)

„Благодаря на Славия, че ми дават възможност да се изявявам и да изпитвам удовлствие от футбола“, каза вратарят, събрал 151 точки.

Приза връчи спортният министър Красен Кралев.

Трето място – Тодор Неделев (Ботев Пловдив)

„Благодаря на гласувалите за мен и тези, които не са. Надявам се догодина с повече постоянство и по-добра игра да съм на по-горно място“, каза Неделев събрал 149 точки от журналистическия вот.

Халфът на „канарчетата“ получи приза от вицепрезидента на Българския футболен съюз Атанас Фурнаджиев.

Най-добър защитник на 2018 година – Благоевградчанинът Николай Бодуров (ЦСКА). Приза връчи Цанков Цветанов.

„Честита Нова година, да сте здрави и щастлива. Благодаря на всички гласували за мен. Това е чест и признание. Никой не печели индивидуални награди, ако не са съотборниците му и треньорите и ръководителите. Искам да благодаря на колегите ми от ЦСКА и националния“, заяви Бодуров, събрал 68 гласа в анкетата и оставил зад себе си Антон Недялков (Лудогорец), класирал се втори с 18 гласа и Холмар Ейолфсон (Левски), останал трети с 12 гласа.

Призът за Най-добър вратар за 2018 година получи стражът на Славия Георги Петков. Наградата връчи Георги Велинов.

Призът за Най-добър чужденец в Първа лига получи Клаудиу Кешеру от Лудогорец.

Най-красивият гол за 2018 година е дело на Иван Петков от Етър. Става дума за попадението със задна ножица в мрежата на Славия. Наградата връчи бившият нападател на ЦСКА – Владимир Манчев.

Comments

comments