Кьовеши: Без независими прокурори няма независима съдебна система

 

„Прокурорът трябва да бъде независим и никой да не се намесва в неговата работа. Без независимостта на прокурорите не можем да говорим за независимост на съдебната система”. Това заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши на брифинг във втория ден от посещението ѝ в София.

Тя поясни, че е на визита у нас заради непълния състав на делегираните европрокурори от нашата страна.

„Всъщност аз не съм на посещение, аз съм си вкъщи, ние имаме офис тук. Мое задължение е да наблюдавам работата на колегите от всички държави”, допълни Кьовеши.

Европейският главен прокурор обясни още, че Европрокуратурата няма да се намесва в работата на българското държавно обвинение, а ще сътрудничи по спазването на нормативните уредби.

„Ние имаме задължения да сътрудничим и да сме в постоянен контакт с националната прокуратура”, поясни Кьовеши.

Тя подробно обясни и каква точно ще бъде дейността на Европейската прокуратура.

„Ще разследваме престъпления, които засягат бюджета на ЕС, измами, трансгранични измами с ДДС, злоупотреби, пране на пари и организирана престъпност. Тази палитра от престъпни дейности не се докладва достатъчно добре, толерира се в полза на криминални организации”, уточни Кьовеши.

Тя отказа да коментира вътрешни за България въпроси. И заяви, че не е обсъждала дейността на българската прокуратура. „Това не е моя работа. Ние оценяваме единствено дейността на нашите делегирани прокурори”, категорична бе обвинител номер едно на ЕС.

„Качеството на дейността на една прокуратура зависи от няколко факта – от независимостта, от законодателните инструменти, от човешките и финансовите ресурси. Зависи и от качеството на хората. Затова за Европейската прокуратура е много важно да имаме независими, активни и смели прокурори”, обясни още Кьовеши.

Европейската прокуратура вече е започнала работа по случай, свързан с измама с ДДС. Престъпленията са извършени в над повече от пет държави членки. Щетите са оценени на 70 млн. евро, обяви тя.

Кьовеши обясни, че знае за държави членки, които заявяват, че нямат случаи за Европейската прокуратура, но добави: „Според мен няма чисти страни и не можем да говорим само за обичайните заподозрени – където има много незаконна дейност. Аз съм сигурна, че престъпления има във всички държави членки и нашата работа ще е да ги разследваме”, заключи европейският обвинител номер едно.

 

 

 

Източник: Нова тв

Comments

comments