„Капитал“ продава на първи NFT търг „първата и последната корица“ от епохата „Пеевски“

Капитал

Седмичникът „Капитал“ обяви, че предлага на онлайн аукцион две от кориците си, които бележат началото и края (надяваме се) на епохата „Пеевски“. Това ще бъде първият в България и един от първите пъти в света търгове, когато медийно съдържание ще бъде продадено под формата на NFT, допълва изданието.

 

Началото е в сряда, 16 юни, а краят – на 22 юни, точно 8 години след излизането на първия брой на „Капитал“ след избирането на депутата Делян Пеевски за ръководител на ДАНС през 2013 г., предизвикало вълна от протести.

 

NFT (non-fungible token) e блокчейн услуга, която позволява дигитално съдържание да има уникален подпис – цифров сертификат за автентичност. Това е сравнително нов начин за търговия с модерно изкуство. Той се появи през последната година, когато заради локдауните на много места по света създателите на различни произведения нямаха възможност да участват в изложби и други събития. Всеки дигитален обект, който се подпише по този начин, получава уникален NFT и така човекът, който го купи, може да е сигурен, че притежава цифровия еквивалент на „оригинала“, разясняват от „Капитал“.

 

От седмичника обясняват още: „В „Капитал“ вярваме, че създателите на цифрово съдържание трябва да има как да печелят от него. Въпреки че фокусът на медиата винаги е бил повече върху бизнеса и икономиката, винаги сме смятали, че изкуството е важно. Сега NFT дава още една възможност на хората, които са се посветили на него, да обърнат интелектуалната му стойност в пари. Организираме аукциона за кориците и за да обърнем внимание върху този начин за търговия, така че повече хора да могат да се възползват от него.“

Comments

comments