Канада пуска вертикална 10-доларова банкнота

206bce937c8ba3897a8b47f4a64490b7

Централната банка на Канада пуска в обращение вертикална 10-доларова банкнота. Това съобщава сайтът на банката, който публикува в „Ютюб“ и видео, посветено на събитието.

Надписите и изображенията на банкнотата са разположени вертикално. На лицевата ѝстрана ще бъде Виола Дезмънд, канадска активистка на борбата за граждански права, а на обратната – Канадският музей за правата на човека, където на 19 ноември ще бъде представянето.

Първата покупка с новата банкнота ще направи сестрата на Виола Дезмънд Уанда. Дезмънд е първата жена след кралицата на Великобритания, която се появява на канадските банкноти. Чернокожата активистка стана популярна, след като през 1946 година отказа да напусне място в кино в зоната, предназначена за бели. Смята се, че с това нейно действие започва борбата срещу расовата сегрегация в Канада.

Сред другите изображения са канадското знаме, гербът с националния девиз, орлово перо, лавров лист и откъс от Канадската харта на правата и свободите, а също и стъкленият покрив на библиотеката на парламента. /БНР/

Снимка: You TubeYouTube

 

Comments

comments