Камерната опера в Благоевград няма да бъде закрита

download (1)

Камернта опера в Благоевград няма да бъде закрита, но ще бъде преструктурирана. Това бе потвърдено отново на днешната сесия на Общинския съвет в Благоевград.

Състоянието на културното учреждение е тежко, но камерната опера няма да бъде закрита – декларира пред общинските съветници заместник-кметът Христина Шопова. Тя обяви, че предстои назначаването на временен директор до провеждането на конкурс за титуляр.

Шопова представи и оздравителната програма за камерна опера. „ На първо място – генерална промяна в мащаба на мисленето за бъдещето на операта и издигане на професионализма в съответствие с най-високите стандарти. На второ място: обвързване на този иновативен като подход и като възглед проект с обща програма, която да искаме да осъществим заедно с образователното министерство, имащо специален фокус – партньорството с Югозападния университет  и факултета по изкуствата. И на трето място – новата визия за функционирането на градския оперен театър ,включва задължително активно международно сътрудничество, обмяна на опит и идеи с работещи авторитетни оперни театри в Русия, както и с две музикални академии от съседни балкански страни“, посочи  Христина Шопова.

Думата бе дадена и на уволнени артисти и служители. Бившият директор Лина Ангелова призова общинските съветници и общинската администрация „да защитят прекрасния институт“ , какъвто е Камерната опера в Благоевград.

Comments

comments