/АУДИО/ Камерната опера в Благоевград – историята! Кога и как започнаха проблемите, за липсата на средства за постановки, за удара върху културата, говори Юрий Николов

След като от седмица най-коментираната тема в Благоевград е закриването на Камерната опера в града, ние от Благоевград Нюз се заехме да направим поредица от интервюта със съкратените в момента, а също и с бившите артисти и служители там.

За истините и лъжите, скритите намерения и разкритията за тях, за съкращаването на щатове, за отнемането на работата и хляба на хората, вече ви информирахме в ексклузивното интервю с Георги Симеонов, оперен режисьор в Държавната опера в Русе и човекът, който образно казано „пусна бомбата“ за закриването на Камерната опера. Показахме ви и гледната точка на оперният певец Михаил Михайлов, солист в Камерна опера – Благоевград до 2017г., който твърди, че срещу институцията от години се води целенасочена политика. В понеделник ви представихме също и видео с гледната точка на община Благоевград, изразена лично от заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, която отрече закриването на Камерна опера, но не отговори на въпроса ще бъдат ли съкратени служители, каквито, както видяхме, вече има. И именно с един от уволнените солисти – Теодора Петрова, публикувахме откровено интервю. В него Теодора разказа любопитни факти „от кухнята“ на Камерна опера – Благоевград. А днес в предаването „Седмицата – въпроси и отговори“ ви срещнахме с бившия директор на Операта Лина Ангелова, която ни върна във времето, когато Камерната опера е била една действаща културна институция.

Ние продължаваме да правим и публикуваме интервюта със съкратените служители и с хора, които са работили в Операта през годините. Днешният ни разговор е именно с такъв човек – Юрий Николов, артист-солист в Камерна опера – Благоевград от 2003 г. до 2014г.

„През 2003 година, когато бях назначен, в институцията се работеше изключително добре. Имаше постановки, правеха се концерти, всичко беше наред. Имаше четирима солисти, които бяха абсолютно достатъчни, за работата на една Камерна опера. Всичко беше наред до 2011 година, когато дойдоха изборите“

По това време операта се оглавява от Лина Ангелова и двамата с Юрий Николов лично отиват в предизборния щаб на ГЕРБ, за да поискат среща с бъдещия кмет (и настоящ в момента) д-р Атанас Камбитов. Целта на срещата е била двамата артисти да се запознаят с визията и представите, които д-р Камбитов има за бъдещето на Камерна опера-Благоевград, ще се развива ли и накъде институцията, да поставят за обсъждане евентуалните проблеми, които биха възникнали пред работата им.

„Посрещна ни пиарът на господин Камбитов, сега заместник-кмет по култура Христина Шопова. Бяхме отпратени съвсем културно и такава среща не се състоя.

По думите на Юрий Николов още през 2011 година, когато Камерна опера-Благоевград отбеляза своя 40-годишен юбилей, са се появили слухове, че Операта ще бъде преобразувана в оркестър, но тези слухове постоянно са били разсейвани от зам.-кмета Христина Шопова.

„Тя дойде само за първата част на концерта по повод юбилея, след което си тръгна. Това беше първото й посещение, тя не знаеше въобще какво прави като продукция Камерна опера-Благоевград.“

По думите на Юрий Николов съветници от ГЕРБ в ОбС – Благоевград са искали да се събори Камерната опера. Той обясни и основните спънки в дейността на операта – спиране на постановки и „забрана на работата“, липса на финансиране за концерти, прехвърляне на отговорността за иницииране на постановки от работодателя в лицето на община Благоевград на солистите.

Той коментира също, че вижда умисъл в преформатирането на Операта в оркестър, и го вижда в действията на сегашния временно изпълняващ длъжността директор Милослава Йорданова, която от години е споделяла своите убеждения, операта ще функционира успешно, ако няма солисти и бъде преобразувана в оркестър.

„Детската й мечта бе да бъде директор. Да, тя сега е директор, но на изгорялата опера“

Солистът Юрий Николов сподели и своите убеждения, че каненето на външни продукции не само, че няма да повдигне интереса на зрителите, а и е възможно да създаде благоприятна среда за развитието на корупция.

 

Comments

comments