Калоян Янков: Има съмнения, че имотите, които ползва Доган в „Росенец“, са на фирми с фиктивен бизнес

Снимка: Силвия Великова

„Г- н Ахмед Доган не е обикновен пенсионер, както се опитва да ни го представи г- н Хамид.  Той е видна политическа личност, което е едно определение според Закона за мерките срещу изпирането на пари, който ползва като свое имущество за десетки милиони левове, принадлежащо на фирми с неясни или скрити офшорни собственици или собственост на очевидно подставени лиза“, коментира пред БНР Калоян Янков от „Демократична България“, председател на Комисията „Росенец“.

„Тук имаме две различни фирми с фиктивен или симулиран бизнес – тоест това е хипотезата, в която ние викаме г-н Доган. Викаме го,  защото ползва тези имоти и защото има съмнения около собствеността и бизнеса на тези фирми, които са и свързани с него.

„Една фирма е със скрита собственост, не знаем кой стои зад нея, тя притежава над 100 дка в парка „Росенец“, другата първоначално е била собственост на секретарката на г-н Ахмед Емин, а през 2014 година е прехвърлена на дъщерята на активист на ДПС. Тази фирма има задължения към края на 2019 година в размер на 51 млн. лв. и загуби от 24 млн.лв. и приходи от продажби 611 хиляди лева.

Това много ме озадачи – това означава, че фирмата е във фалит.  Очевидно няма истински бизнес. Тя служи като депо за акумулиране на пари за закупуване на имоти, те пък се ползват ексклузивно след това от Доган“, поясни още в „Преди всички“ Калян Янков.

„Това е видим регулаторен похлупак за нарушения – това е валидно за „Росенец“ – нашата комисия установи 6 класически индикатора за пране на пари„, каза още Янков.

 

Comments

comments