Какво знаем за мълниите?

orig

През последните дни темата за пострадалите от мълнии стана актуална. Само за два дни в София бяха фатално поразени от мълния човек и кучето му, а в Пловдив видео запечата как мълния удря в централната част на града човек. Какво се случва? Нали има сгради, гръмоотводи, защо, въпреки това подобна нелепа участ постигна случайни хора и какво трябва да знаем за мълниите.

Мълнията е електрически искров разряд в атмосферата, проявяващ се обикновено по време на буря и съпроводен от гръмотевица.  Мълниите най-често възникват в купесто-дъждовните облаци, но могат да се образуват и от торнадо, вулканични изригвания и пясъчни бури. Също така, ако един облак, зареден с положителен заряд, се доближи до облак, зареден с отрицателен заряд, се получава мълния. Може да се предизвика и от наелектризиран облак и земята.

Ако в близост има изправен гръмоотвод, намиращ се на разстояние обикновено 2 до три пъти собствената му височина от върха до земната повърхност, над която е разположен, в този радиус можете да се чувствате относително сигурни.  Но „относително“ не значи „напълно“, както показват последните случаи.

Линейната мълния има средна дължина около 2,5 km. Някои от тях обаче достигат до 20 km. В същото време ширината е от порядъка на 2 – 3 cm. Скоростта на разпространение може да достигне 220 000 km/h (61 km/s). В мълнията се развива температура около 30 000 °C и протича електрически ток с големина до 300 kA (триста хиляди Ампера) при положителните мълнии.

Повечето стари сгради нямат работещи гръмоотводи, сочи проверка на БНТ. Освен това, конвенционалните мълниеотводи пазят само самата сграда. Проблем е и това, че няма контролен орган, който да следи за изправността на вече монтираните съоръжения. Така,  веднъж въведена в експлоатация, сградата не подлежи на периодични проверки за защита от мълнии. А един повреден гръмоотвод може да е по-опасен и от никаква защита.

Най-съвременните мълниезащити с изпреварващо действие могат да осигурят защита в радиус 110 метра от сградата. Това означава, че колкото повече сгради инвестират в модерни системи – толкова по-сигурна ще е градската среда, обясняват експертите.

През месец юни се наблюдават най-голям брой природни бури с мълнии. Това е времето  на  най-много  инциденти и на най-голямо търсене за монтиране на мълниезащити. За къща цената ѝ варира между 900 и 2000 лева.

Наредбите за мълниезащитата

Мълниезащита по време на строежа е задължително изискване за по-високите сгради. В действащата наредба 4 за мълниезащита от 2010 година се казва, че  при проектирането на сгради с височина, по-голяма от 25 метра, освен постоянна мълниезащита се проектира и временна.

Нашето поведение по време на гръмотевична буря

Най-често гръмотевичните бури са придружени и с дъждове, затова хората тръгват да се крият под най-близкото дърво. Но това е най-голямата грешка, която можете да направите.

Трябва да се отдалечите поне на един метър от дънера на дървото и да присвиете коленете към гърдите. След като бурята поутихне – потърсете подслон, ако няма сграда, може да се скриете и в превозно средство. Избягвайте да държите метални предмети като чадъри, стативи или стикове за голф, избягвайте и водните площи и мобилните телефони.

Comments

comments