Какво се случва в бившата перла на Петрич – ГУМ? Търговци плащат за щанд, а ползват повече, община Петрич: Има констатирани нарушения!

53687195_377688976144406_6444152545618165760_n

Търговци ползват по-голяма площ от тази, за която плащат наем в ГУМ-Петрич, за това нарушение ни сигнализира наш читател. По думите му в търговския обект, който някога бе перлата на търговията в южния град, масово търговци плащат за 1 щанд, а ползват в пъти на брой повече, с което се ощетява местния бюджет. Това потвърждава пред екипа ни и един от наемателите на щанд, пожелал да запазим анонимността му, поради притеснения от възможни последствия върху бизнеса му.

Към днешна дата в ГУМ в Петрич търговските щандове са разположени на първия и втория етаж. Тъй като ТК “ГУМ” е общинска собственост на община Петрич, настанените ползватели на щандове плащат наем, съгласно Тарифа за месечния размер на наема на 1 кв.м. общински имот – Приложение № 5 от “Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество” на Общински съвет – Петрич, приета с Решение № 567/29.05.2017 г. Размерът на наема е 5.00 лв. за кв.м. без ДДС.

Контролът по ползването на площите и щандовете в ТК ”ГУМ” се осъществява от инкасаторите към Д “ФИДУОС” при ОА – Петрич. От Общината потвърждават това, като отбелязват, че контролът се осъществява ежедневно.

Първите два етажа от търговския обект са предоставени за развиване на търговска дейност на различни наемодатели. Третият етаж, който е с площ от около 600 кв.м.,  е изцяло отдаден под наем на китайски предприемачи. От края на февруари тази година той е и напълно ремонтиран и обновен, след като по решение на „Постоянната комисия по стопанисване на общинската собственост“, наемателите бяха задължени да платят наведнъж наемът за едногодишен период, който възлиза на 43 200 лв. Очаква се съвсем скоро китайският магазин да заработи.

Третият етаж ще се ползва от един наемател, не такава е ситуацията с първите два. Там наемателите са много, към настоящия момент ползвателите на търговски площи само на І-ви етаж в ТК “ГУМ са 31 фирми, според данни на община Петрич. Оказва се обаче, че не всички ползват площта, за която плащат, а я надвишават.

Ползват се по 4-5 щанда, а се плаща наем само за 1 щанд. Същото се отнася и за патентния данък – един щанд се заплаща, а другите – не. Личното ми мнение е, че по този начин се ощетява бюджетът на общината с хиляди левове, а за просрочено плащане на наема, след 10-то число на редовните данъкоплатци се начислява лихва в минимални размери, което малко ми напомня на народната поговорка „скъп на триците, евтин на брашното“, споделя търговецът и наемател на щанд в ГУМ, пожелал да запазим анонимността му.

А думите му потвърждават и от община Петрич, до които изпратихме официално запитване с въпроса:  Има ли до момента установени нарушения от страна на някой от търговците и претърпели ли са санкции те?“ Отговорът на общината гласи, че:

Има констатирани нарушения от страна на търговците, отнасящи се до надвишаване на търговската площ, за което са предупредени, че следва да бъдат в определените им рамки. За не плащане са предприети действия в посока принудително изпълнение към 6 фирми, ползватели на площи на І-ви етаж в ТК ГУМ.

Въпрос за това начислява ли се лихва на забава на плащанията, също отправихме към община Петрич. Според отговора им с въведената система – програмен продукт “ИМЕОН”, след 10-то число на текущия месец такава се начислява.

При неизпълнение на паричното задължение, Наемодателят пристъпва към принудително изпълнение срещу залога без съдебна намеса. Наемодателят едностранно прекратява договора и пристъпва към принудително събиране на вземанията си по реда на ГПК и съгласно българското законодателство, допълват от пресцентъра на общината.

Да скрием грозното с измама

Като основна причина да ползват повече на брой щандове, търговците изтъкват факта, че подреждат стоката си на повече места, за да „скрият грозно стоящите празни щандове“, както и „етажът да изглежда пълен“. И докато чрез нерегламентирано ползване на иначе празни на документи щандове, ГУМ изглежда красив отвътре, то отвън ситуацията далеч не е такава. Петричани с тъга помнят кога в центъра търговията процъфтяваше и всеки малък или среден предприемач можеше да заработи хляба си достойно там, без да се налага да убеждава хората, че магазинът работи.

Обектът е незабележим за гостите на града. На фасадата или пред сградата няма никаква реклама, че това е търговски обект, а на въпрос към гражданите защо не го посещават, те отговарят с логичния въпрос – той още ли работи, отвън не личи да е така?, споделя една от търговките в центъра и дългогодишна наемателка на щанд там.

 

 

Comments

comments