Какво се случва със старите дрехи, кой и къде събира текстила, който изхвърляме?

zx620y348_3425569

Текстилните отпадъци в страната са над 100 хил. тона годишно. Това е между 3.8 и 4% от общия битов отпадък.През 2018 година само в София са изхвърлени над 12 хил. тона дрехи. „Половината от тях могат да бъдат използвани отново“, казва Севдалин Спасов, председател на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба и собственик на „М холдинг“.

Публикуваме анализа по темата на capital.bg:

„Вероятно е да познавате най-известната марка на холдинга – магазините „Мания“, в които през април бе поставено началото на кампания „Дрехите не са боклук“. В обектите на веригата в столицата, които са 14, са обособени специални места за събиране на ненужни дрехи, обувки и текстил, срещу което притежателите им получават допълнителна отстъпка за пазаруване във веригата. Със събраните средства „Мания“ ще подкрепя финансово жените с рак на гърдата в България.

Това не е първата инициатива за събиране на дрехи втора ръка. Няколко други фирми и организации вече имат опит в тази дейност. А с вдигането на доходите, масовото навлизане на големи марки и все по-осъзнатото потребителско мислене страната ни от вносител става износител на ненужен текстил с български произход.

Какъв е пътят и какво всъщност става с дрехите, които вече не носим?

Най-големият проект е на Българския червен кръст (БЧК) и компанията „Хюманита“. Първите контейнери за събиране на текстил бяха поставени през март 2016 г. в Пловдив. Малко по-късно същата година бяха разположени и в София, през есента на 2018 г. – в Перник, а от началото на 2019 – и във Варна. „Равносметката към днешна дата показва наличие на общо 92 контейнера с логото на БЧК: 60 в София, 18 – в Пловдив, 12 – във Варна, и 2 – в Перник“, уточни за „Капитал“ Екатерина Борисова-Йовова, експерт „Фондонабиране и маркетинг“ в хуманитарната организация. Инвестицията в изработването на контейнерите и оперативната им поддръжка е на пловдивската „Хюманита“. Нейни са и задълженията по извозването на събраните количества до специализираната фирмена фабрика за сортиране.

„С част от дрехите поддържаме кризисен резерв за БЧК за подпомагане на пострадали при бедствия, аварии и кризи, който при нужда незабавно може да предостави дрехи за 1000 души. Около 10% от събраните количества са годни за нарязване и от тях в нашата фабрика се правят памучни кърпи, използвани за почистване в различни индустрии. Около 50% са дрехи, които стават за повторна употреба и се изнасят за страни от Африка, Централна Америка, Близкия изток. Част от количествата се пренасочват към рециклиращи мощности в страната и чужбина за производство на изолационна вата, пълнеж за тапицерии, а трикотажните – за прежда и др.“, обясни за „Капитал“ Антон Гичев, директор на отдел „Разделно събиране на текстил“ в „Хюманита“.

Бизнес моделът включва отчисляване на финансов ресурс за хуманитарната организация. „За всеки дарен килограм текстилни изделия „Хюманита“ дарява суми на БЧК. Набраните средства постъпват в специален Фонд за подпомагане на пострадали при бедствия, аварии и катастрофи. Средно дарените суми на месец са между 9 и 12 хил. лв.“, коментира Екатерина Борисова-Йовова.

Антон Гичев твърди, че проектът трябва да е рентабилен и да се самоиздържа, като основното приходно перо идва от износа на дрехи. Той смята, че разполагането на контейнери за ненужни дрехи и текстил в България става доста късно – години след като това е практика в Западна Европа. Следващите градове, в които ще бъдат поставени контейнери на БЧК и „Хюманита“, са Бургас и Стара Загора, като постепенно мрежата ще обхване цялата страна.

Zara

От този месец към инициативата на БЧК се присъедини и „Зара България“ чрез тристранно споразумение с хуманитарната организация и пловдивската фирма. В мрежата от магазини Zara в цялата страна всеки желаещ ще може да остави ненужни дрехи, които „Зара България“ ще предоставя на „Хюманита“. „Контейнерите ще бъдат поставени до два месеца най-късно. Ако проектът е успешен, ще има контейнери и в другите магазини на групата Inditex в страната“, обобщи Антон Гичев. В групата са марки като Bershka, Pull&Bear, Massimo Dutti и др.

H&M

H&M имат своя глобална инициатива за събиране на стари дрехи и ненужен текстил. Тя е от 2013 г. и е достъпна във всички магазини на веригата в България. Срещу всяка предадена торба клиентите получават ваучер за 15% отстъпка в H&M, която се отнася за един артикул по избор при обща сума на покупките над 40 лева.

На специален корпоративен сайт всеки месец се актуализира информацията за събраните от старта на инициативата до момента количества дрехи във всички държави, в които веригата присъства. Според него в България са събрани близо 2.1 млн. кг дрехи, което се равнява на 41 560 евро.

Глобален партньор в инициативата е фирма i:Co, специализирана в събиране, повторно използване и рециклиране на употребявани дрехи и обувки. „Събираните количества се изпращат регулярно към i:Cо, която отговаря за сортирането. Дрехите се обработват ръчно в над 300 категории в зависимост от тяхното състояние и се разпределят за повторно носене, за повторна употреба или за рециклиране“, каза Анна Великова, мениджър „Комуникации“ в „H&M България“. Събраната сума пък се дарява за избрана организация на местно ниво. В България средствата отиват в подкрепа на действащите кампании на UNICEF. Например само за изминалата 2018 г. събраните количества от всички 21 магазина на H&M в страната са 516 588 кг, уточни Анна Великова.

Текстилните изделия, които не могат да бъдат повторно използвани, получават шанс като нови текстилни нишки или се използват за производство на изолиращи материали в автомобилната индустрия. Металните елементи от копчетата и циповете също се рециклират. „Дори прахът от процеса на рециклиране на текстила се оползотворява – той се събира и се преработва в съпътстващ продукт за производство на картон“, обяснява Великова.

Една от целите на кампанията на H&M е да расте броят на фирмените продукти, произведени от рециклирани материали – полиестер, памук, вълна. „Ако останат някакви излишни количества от събраните дрехи, те биват дарявани за изследователски проекти в текстилната сфера и рециклирането, както и за социални каузи“, казва Анна Великова.

TexСycle

Контейнери за употребявани дрехи с бранда TexСycle са разположени в Стара Загора, Бургас, Поморие, Добрич, Шумен, Аксаково, Белослав и на над 20 места в София. Проектът е на варненската фирма „Евротекс“, специализирана във вноса, сортирането и търговията на едро с дрехи втора употреба.

Началото на TexСycle е поставено през август миналата година в Стара Загора. Компанията сключва договори с общините, които определят подходящите места за поставяне на контейнерите. „Наше задължение е да предоставим контейнерите, да ги брандираме, да ги обслужваме. Събраните количества се транспортират до фирмените ни площадки във Варна за дезинфекция, сортиране, третиране, за премахване на копчета и ципове“, обясни за „Капитал“ Сирма Желева, ръководител „Устойчиво развитие“ в „Евротекс“.

Фирмата има складове за продажба на едро в България, Гърция, Румъния и дори Чили и търгува с годните за втора употреба дрехи. Негодните се балират и предават за рециклиране – вълнените в Индия, а памучните – в Гърция. Тези, които не стават за рециклиране, отиват за алтернативно гориво.

„Контейнерите се пълнят по-бързо от нашите очаквания, досега сме събрали 206 тона дрехи“, съобщи Сирма Желева. Компанията не плаща на общините наем за площите, на които са разположени контейнерите, и не получава финансова подкрепа от тях. Ако социалните служби или кризисните центрове към общините се нуждаят от дрехи – фирмата им ги предоставя веднага безплатно.

„Проектът е пилотен, тепърва ще преценяваме дали е финансово изгоден. Производството и брандирането на един контейнер струват 1500 лева. Към тях се прибавят разходи за комуникация с гражданите – брошури, информационни кампании, за транспортиране на събраните количества, за ръчното им сортиране и извозване. Освен това плащаме на инсталациите за рециклиране. Трябва да мине време, за да видим дали тази дейност може да се самоиздържа. Имаме много запитвания и искания от различни населени места да поставим още контейнери, но засега са въздържаме, за да направим равносметката. Тази дейност трябва да се извършва съвместно с общините, с МОСВ, а да не е само задължение на фирмите“, смята Желева.

„Texaid България“

Фирма „Texaid България“ засега има само един контейнер за събиране на ненужни дрехи, който е в Костинброд, където компанията има сортировъчна фабрика. „За месец и половина са събрани тон и половина дрехи. Вече имаме подписани договори със Столична община и планираме да поставим 30 контейнера в столицата, чието местоположение предстои да бъде уточнено. Инвестицията в проекта е приблизително 200 хил. лева на година. Контейнерите са брандирани с логото на фирмата, а това е вид реклама за нас. Планираме да назначим допълнително шофьори и да закупим още бусове. Няма да сме на печалба от този проект засега, не очаквам чудеса, но целта е важна. Всички имат полза от това дрехите да не пълнят сметищата, а да заживеят втори живот“, коментира за „Капитал“ Янка Гунева, изпълнителен директор.

Българското дружество е клон на фирма Texaid – Швейцария, която се занимава със събиране, сортиране, рециклиране на дрехи и има фабрики и в Германия, Швейцария, Австрия, Унгария, Мароко. Групата събира 80 000 тона на година, има 6000 контейнера за събиране на дрехи и текстил в Европа, но сега за първи път прави това и в България.

Продайте в Remix

Онлайн търговецът на дрехи втора употреба „Ремикс“ (Remixshop.com) дава възможност на клиентите си да продадат дрехи и аксесоари, които не са им нужни, но са запазени. Услугата в България стартира в края на 2017 г. На сайта на компанията са описани подробно изискванията за дрехите, които се изкупуват – да са чисти и без следи от употреба, модни, маркови, автентични. Не се приемат например дрехи, шити по поръчка.

За да изпрати дрехите, клиентът трябва да си поръча онлайн специалeн плик Remix Bag, да постави дрехите в него и да извика куриер (отново чрез акаунта си). Транспортът и в двете посоки е за сметка на фирмата.

„Ремикс“ одобрява за продажба само дрехите без следи от употреба, а останалите неодобрени може да бъдат рециклирани или върнати на клиента (ако е заявил „Премиум услуга“). Клиентът получава процент от продажната цена на продуктите, а компанията се грижи както за обработката, дезинфекцията, така и за маркетирането и продажбата на артикулите. „Услугата е перфектна за заети хора. За разлика от сайтовете за обяви, където доста от продуктите никога не се продават, при тази услуга всички дрехи могат да бъдат закупени от „Ремикс“. В процеса по обработката на дрехите участват над 400 души от екипа“, обясни за „Капитал“ Геновева Петрова, изпълнителен директор на Remixshop.com.

Услугата е активна на всички девет пазара в ЕС, на които онлайн търговецът оперира. „От есента на 2017 г. само от България са получени над 700 хил. продукта. Общо над 16 хил. души в страната вече са се възползвали от услугата“, уточни още Геновева Петрова“.

Comments

comments