Какво решиха министрите днес?

 

images

 

Министерският съвет одобри проекти за изменения в  Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, в Закона за местните данъци и такси данъкът върху превозните средства за леки автомобили и товарните автомобили, в  Закона за акцизите и данъчните складове, в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия (ЗТТСТИ), в Закона за данъка върху добавената стойност, в Закона за счетоводството.

Министрите  отпуска допълнително 13,6 млн. лв. за обезщетения на персонал в сферата на образованието. Сумата е предназначена за изплащане на обезщетения на персонала за месеците юли и август поради намаляване на числеността му от настъпила промяна в структурата и състава му, при прекратяване на трудови правоотношения на друго основание, или при преструктурирането на мрежата чрез закриване или преобразуване на образователни институции.

Правителството одобри 7 065 800 лв. за изграждане и развитие на безжични мрежи в 550 държавни и общински училища. Като част от създаване на единна образователна среда за всеобхватно обучение, изградените безжични мрежи ще осигурят възможност за гъвкав достъп до интегрирани услуги, свързани с комуникация, сигурност, достъп до база данни, мултимедийни файлове, интерактивно съдържание и др.

Правителството отпусна 150 000 000 лева като допълнителни разходи по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за ремонтно-възстановителни дейности по републиканската пътна мрежа. Средствата ще бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на разходи или трансфери по централния бюджет за 2018 г. Те са за ремонт на пътни отсечки от републиканската мрежа с обща дължина приблизително 480 км и съоръжения по тях. Голяма част от пътните участъци са изключително натоварени целогодишно – източната дъга на околовръстния път на гр. София – трасето София – Перник /през Владая/, Димитровград – Хасково, Русе – Варна и др. Друга част от обектите са част от туристическите маршрути към българското Черноморие – Автомагистрала „Черно море“, к.к. „Златни пясъци“ – Варна, Карнобат – Бургас и др.

Правителството прие решение, с което предлага на Народното събрание да ратифицира Споразумението за стратегическо партньорство между Европейския съюз и Канада. Целта на споразумението от една страна е да разшири политическите връзки между ЕС и Канада, особено в областта на външната политика и сигурността, а от друга – да съдейства за развитие на сътрудничеството в области извън търговските и икономически отношения. Споразумението за стратегическо партньорство е подписано на 30 октомври 2016 г. и се прилага временно от 1 април 2017 г.

Правителството утвърди Меморандум за разбирателство между Министерството на културата на Република България и Министерството на културните ценности, културната дейност и туризма на Италианската република за предотвратяване на кражбата, незаконните разкопки и незаконния внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на движими културни ценности, както и за насърчаване на тяхното връщане и възстановяване,

Правителството одобри Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката на Република България и Държавния секретариат по образование, научни изследвания и иновации на Конфедерация Швейцария. Съгласно Меморандума институционалната подкрепа от швейцарската страна ще бъде в размер на 500 000 швейцарски франка, а финансирането от страна на МОН ще бъде в размер на 598 483 лв. за петгодишен период (първоначално от 2019 до 2023 г.) и е предвидено за 5 бр. 9- месечни стипендии за български учени и 2 бр. 3-месечни стипендии за представители на академичната диаспора на година. Бюджетът за съответната година ще бъде залаган в една от бюджетните програми на МОН. От швейцарска страна финансирането се гласува еднократно за период от 5 години.

Правителството одобри българската позиция за участие в заседанието на Съвета на ЕС „Правосъдие и вътрешни работи“, част „Правосъдие“, което ще се проведе на 11 – 12 октомври в Люксембург

Comments

comments