Какво реши днес Министерският съвет?

zx620y348_780300 (1)

Пресцентърът  на Министерския съвет обяви решенията, които  са взели министрите днес.

Сред тях е предложението за пожизнени държавни парични награди на осем творци за особени заслуги към българската държава и нация, за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата. Това са проф. Анатоли Кръстев – музикант и педагог; Анжел Вагенщайн – режисьор и сценарист; Андрей Дреников – композитор и музикант; Георги Дюлгеров – режисьор и сценарист; Иван Стайков – музикант и поет; Иван Иванов – поет; Лили Иванова – поп-изпълнител и артист; Христо Ганев – режисьор и сценарист.

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за награждаване на Симеон Спиридонов с орден „Св. Св. Кирил и Методий” – огърлие за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството. Симеон Спиридонов е български художник, чиито произведения са познати на ценителите от цял свят и са експонирани в галерии и в частни колекции в редица страни, сред които Испания, Гърция, САЩ, Русия, Мексико, Португалия, Полша и други. Познат е и като автор и илюстратор на над 200 книги, както и на филми за деца.

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за награждаване на Кирил Маричков с орден „Стара планина“ – първа степен, за изключително големите му заслуги към развитието на българската култура и изкуство.

Одобрени са изменения на Закона за обществените поръчки и в Закона за защита на потребителите, нова методика за определяне на минималния размер на концесионно възнаграждение за морските плажове, както и Стратегията за управление на държавния дълг за периода  2020-2022 година

В пакета от утвърдени още проекти са Законът за държавния бюджет на Република България  за 2020 година, Бюджетът  на НЗОК за 2020 година, . нормативите за час програма на Българската национална телевизия и Българското национално радио за 2020 година. Одобрени са и два стратегически документа за управлението на средствата в т.нар.  „Сребърен фонд“.

Правителството се разпореди с имоти в общините Царево, Костинброд,  Димитровград, Ловеч, гр. Троян,  на „Български пощи“ ЕАД в Студентския град в София и в село Коларово, община Петрич. От решението става ясно, че  поради отпаднала нужда, от Българската агенция по безопасност на храните се отнема правото на управление върху имот – публична държавна собственост. Имотът се обявява за частна държавна собственост и преминава в управление на областния управител на област Благоевград на основание на разпоредбите на Закона за държавна собственост. Имотът се намира в село Коларово, община Петрич, и е с площ 1500 кв. м, включително двуетажна сграда и едноетажна зала.

Министерският съвет прие решение за откриване на почетно консулство на Република Узбекистан в Република България, ръководено от почетен (нещатен) консул. Новооткритото почетно консулство на Узбекистан ще бъде със седалище в гр. София и консулски окръг, обхващащ територията на областите Пловдив и София (столица). Петър Манджуков ще изпълнява функциите на почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Узбекистан в България. Към момента Узбекистан няма свое дипломатическо представителство в София. За връзките с България отговаря посланикът й в Турция.

Министерският съвет утвърди Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Грузия за регулиране на трудовата миграция.

От приетите решения на Министерския съвет днес става ясно, че  България и Обединените арабски емирства ще си сътрудничат в туризма. Одобрен е съставът на правителствената делегация за участие в  40-та сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО, която ще се проведе в Париж от 12 до 27 ноември 2019 г. Тя ще бъде ръководена от министъра на културата Боил Банов.

Comments

comments